Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

EVBox wijt sluiting deel Frans laadnetwerk aan slecht onderhoud door exploitant

De laadpalen van EXBox leiden tot de permanente sluiting van een deel van het Franse Corri-Door netwerk. (Foto: Shutterstock)

Achterstallig onderhoud van de Franse netbeheerder Izivia is volgens EVBox de oorzaak is van incidenten met snelladers in het Corri-Door netwerk.

Een deel van het Franse Corri-Door netwerk is permanent afgesloten door netbeheerder Izivia vanwege veiligheidsrisico’s op twee snelladers. Deze actie volgt op een tijdelijke afsluiting van het netwerk in februari. Laadpaalleverancier EVBox, verantwoordelijk voor de snelladers, weerspreekt de claim van Izivia dat het netwerk onveilig is. Deze snelladers zijn geproduceerd door EVTronic, dat in 2018 is gekocht door EVBox. Dit maakte EVBox bekend.

Onderzoek

Volgens EVBox, dat onlangs een nieuwe generatie laadpalen lanceerde, zijn er in 2014 en 2015 in totaal 189 snelladers geproduceerd voor de Franse netwerkbeheerder Izivia. Bij twee van deze laders vond in april en juni 2019 een incident plaats, waarna de laadpaalleverancier onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak. “We kunnen met zekerheid zeggen dat deze incidenten een gevolg zijn van de Izivia configuratie voor deze producten”, aldus EVbox in een persbericht. “Er zijn in geen geval veiligheidsrisico’s voor eindgebruikers. We hebben preventieve maatregelen voorgesteld aan Izivia om zulke gevallen in de toekomst te voorkomen”.

EVBox geeft aan dat periodiek en professioneel onderhoud noodzakelijk is om de veiligheid, continue werkzaamheid en financiële prestaties van een laadnetwerk te kunnen waarborgen. “In de afgelopen jaren is dit onderhoud niet altijd gepleegd. We hebben meermaals onze hulp aangeboden om Izivia te helpen zo snel mogelijk het netwerk weer werkende te krijgen, waaronder een gezamenlijk en onafhankelijk onderzoek van het volledige netwerk en het bedenken van een plan van aanpak”.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Jeroen Vos