Personeel en mobiliteit

Laatste update:

‘Leasefiets krijgt met 7 procent bijtelling de wind in de rug’

Zakelijke fiets aantrekkelijker voor werkgevers. (Foto: Shutterstock)

VNA, Bovag, RAI Vereniging, Natuur en Milieu, ANWB en Fietsersbond zijn blij met het nieuws dat het Kabinet de regels voor het privégebruik van een zakelijke fiets vereenvoudigt: er wordt een bijtellingspercentage van 7 procent ingesteld.

Volgens RTL Nieuws heeft het kabinet de forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van een zakelijke fiets, bijvoorbeeld bij lease, vastgesteld op 7 procent. Dat percentage maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, die is opgenomen in het Belastingplan 2019.

Stimulans woon-werkverkeer op de fiets

“VNA is erg enthousiast over de duidelijkheid die er op Prinsjesdag gaat komen. Het fietsgebruik in Nederland krijgt daarmee een flinke stimulans”, aldus VNA-directeur Renate Hemerik. “Wij zijn in toenemende mate bezig met de totale mobiliteitsbehoefte van de klant en daarin kan de fiets van de zaak met name voor het woon-werkverkeer een belangrijke rol spelen.” De VNA heeft zich sterk gemaakt voor een forfaitaire bijtelling, analoog aan die van de auto. Volgens de VNA is de huidige regeling zo complex en op vele manieren uitlegbaar, dat maar weinig werkgevers een zakelijke fietsregeling voor hun werknemers aanbieden. Tot nu toe moesten leasefietsers hun privékilometers bijhouden met een ritregistratie. 

Mobiliteitspakket

De verwachting is dat vooral de elektrische bedrijfsfiets hierdoor extra in de belangstelling komt te staan bij werkgevers. “Hiermee krijgen werkgevers een middel in handen om de (elektrische) fiets serieus in te zetten in hun mobiliteitspakket”, aldus Hemerik. 

Ook Bovag is erg blij met het bericht en schrijft in een persbericht: Bovag ijvert al heel lang voor een heldere, eenvoudige bijtellingsregeling voor de fiets-van-de-zaak, als opvolger van de onvolprezen Bedrijfsfietsregeling, die enkele jaren geleden afgeschaft is.

‘Leasefiets krijgt met 7 procent bijtelling de wind in de rug’ | Fleet&Mobility

‘Leasefiets krijgt met 7 procent bijtelling de wind in de rug’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Zakelijke fiets aantrekkelijker voor werkgevers. (Foto: Shutterstock)

Volgens RTL Nieuws heeft het kabinet de forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van een zakelijke fiets, bijvoorbeeld bij lease, vastgesteld op 7 procent. Dat percentage maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, die is opgenomen in het Belastingplan 2019.

Stimulans woon-werkverkeer op de fiets

“VNA is erg enthousiast over de duidelijkheid die er op Prinsjesdag gaat komen. Het fietsgebruik in Nederland krijgt daarmee een flinke stimulans”, aldus VNA-directeur Renate Hemerik. “Wij zijn in toenemende mate bezig met de totale mobiliteitsbehoefte van de klant en daarin kan de fiets van de zaak met name voor het woon-werkverkeer een belangrijke rol spelen.” De VNA heeft zich sterk gemaakt voor een forfaitaire bijtelling, analoog aan die van de auto. Volgens de VNA is de huidige regeling zo complex en op vele manieren uitlegbaar, dat maar weinig werkgevers een zakelijke fietsregeling voor hun werknemers aanbieden. Tot nu toe moesten leasefietsers hun privékilometers bijhouden met een ritregistratie. 

Mobiliteitspakket

De verwachting is dat vooral de elektrische bedrijfsfiets hierdoor extra in de belangstelling komt te staan bij werkgevers. “Hiermee krijgen werkgevers een middel in handen om de (elektrische) fiets serieus in te zetten in hun mobiliteitspakket”, aldus Hemerik. 

Ook Bovag is erg blij met het bericht en schrijft in een persbericht: Bovag ijvert al heel lang voor een heldere, eenvoudige bijtellingsregeling voor de fiets-van-de-zaak, als opvolger van de onvolprezen Bedrijfsfietsregeling, die enkele jaren geleden afgeschaft is.