Leasing en verhuur

Laatste update:

Slechts 21% leaserijders wil auto delen

Leaseauto delen boet in aan populariteit. Van de leaserijders wil nu slechts 21 procent zijn of haar leaseauto delen. In 2013 was dat nog 31 procent van de zakelijk rijders. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Auto van de Zaak (Vavdz) onder 2.372 leaserijders in Nederland.

Van de overgebleven ondervraagden zegt 18 procent te twijfelen en 61 procent zegt ‘nee’. Van de groep die de leaseauto niet wil delen, zegt ruim twee derde dat ook niet te willen doen als er een vergoeding tegenover staat. 22 Procent laat het afhangen van de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.

Financiële prikkel
“Je zou kunnen verwachten dat berijders gevoelig zijn voor een financiële prikkel, gezien de populaire lage bijtellingscategorieën”, stelt Martin Huisman, voorzitter Vavdz. “Maar een berijder heeft de auto niet voor niets, die is nodig voor de werkzaamheden.”

Het delen van de auto is volgens de ondervraagde leaserijders dan ook niet efficiënt. “En het maakt ze minder flexibel. Ze betalen allemaal een hoop bijtelling, dan kun je niet verwachten dat iemand inlevert op flexibiliteit en privacy. Het is dus in de praktijk onhaalbaar.”

Het delen van auto’s in de vorm van poolauto’s bij de zaak, werkt volgens Huisman wel. “Maar daar wordt nog maar heel weinig gebruik van gemaakt. Steeds minder mensen krijgen een leaseauto toegewezen en dan is een poolauto een goede oplossing tijdens werktijd.” Ook in de particuliere markt in grootstedelijke gebieden staan automobilisten volgens hem meer open voor het delen van auto’s dan in de zakelijke markt.

Dertigers
Autoscout24 deed eerder dit jaar een onderzoek naar de bereidheid van automobilisten om te delen. Toen bleek dat ruim twee derde van de Nederlanders zelf een auto wil bezitten en dat de groep die open staat voor het delen van een auto vooral bestaat uit dertigers. 

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Slechts 21% leaserijders wil auto delen | Fleet&Mobility

Slechts 21% leaserijders wil auto delen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Van de overgebleven ondervraagden zegt 18 procent te twijfelen en 61 procent zegt ‘nee’. Van de groep die de leaseauto niet wil delen, zegt ruim twee derde dat ook niet te willen doen als er een vergoeding tegenover staat. 22 Procent laat het afhangen van de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.

Financiële prikkel
“Je zou kunnen verwachten dat berijders gevoelig zijn voor een financiële prikkel, gezien de populaire lage bijtellingscategorieën”, stelt Martin Huisman, voorzitter Vavdz. “Maar een berijder heeft de auto niet voor niets, die is nodig voor de werkzaamheden.”

Het delen van de auto is volgens de ondervraagde leaserijders dan ook niet efficiënt. “En het maakt ze minder flexibel. Ze betalen allemaal een hoop bijtelling, dan kun je niet verwachten dat iemand inlevert op flexibiliteit en privacy. Het is dus in de praktijk onhaalbaar.”

Het delen van auto’s in de vorm van poolauto’s bij de zaak, werkt volgens Huisman wel. “Maar daar wordt nog maar heel weinig gebruik van gemaakt. Steeds minder mensen krijgen een leaseauto toegewezen en dan is een poolauto een goede oplossing tijdens werktijd.” Ook in de particuliere markt in grootstedelijke gebieden staan automobilisten volgens hem meer open voor het delen van auto’s dan in de zakelijke markt.

Dertigers
Autoscout24 deed eerder dit jaar een onderzoek naar de bereidheid van automobilisten om te delen. Toen bleek dat ruim twee derde van de Nederlanders zelf een auto wil bezitten en dat de groep die open staat voor het delen van een auto vooral bestaat uit dertigers.