Leasing en verhuur

Laatste update:

Consumentenbond: contractbreuk grootste strop privélease

Contractbreuk is erg duur en het grootste nadeel van privélease. Er is slechts een aantal leasemaatschappijen waar je een betalingsbeschermer kan afsluiten voor ontslag of overlijden. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar de tarieven en voorwaarden van 21 aanbieders van privélease. Privélease is in sommige gevallen wel goedkoper dan het kopen van dezelfde met spaargeld of met een lening.

De Consumentenbond stelt dat particulieren er verstandig aan doen te kijken naar het aantal contractkilometers. Een contract wordt altijd afgesloten met een maximum aan gereden kilometers. Bij afwijkingen van meer of minder dan tien procent hercalculeren de meeste bedrijven de leaseprijs. Afhankelijk van de auto wordt er tussen de 6 en 16 cent gerekend per extra kilometer. Justlease.nl en Autoleasecenter rekenen per kwartaal. Ben je dan een keer met de auto op vakantie geweest naar het buitenland, moet je al snel bijbetalen. Ook al kom je aan het einde van het jaar niet boven de limiet uit.

Ook in het geval van schade kan de leaseprijs gedurende het contract wijzigen. De meeste aanbieders verhogen volgens de bond namelijk de verzekeringspremie of het eigen risico als je zelf schade veroorzaakt. Als de auto total loss wordt gereden, stopt het leasecontract in de meeste gevallen. Soms wordt er een nieuwe auto geleverd.

Goedkoper dan kopen
Het goede nieuws is dat uit het onderzoek blijkt dat privélease in sommige gevallen goedkoper is dan dezelfde auto kopen met spaargeld of een lening. Per aanbieder (21 zijn er bekeken) zijn de leaseprijzen voor drie populaire auto`s, zoals de Volkswagen Up, Fiat 500, Peugeot 108, Renault Captur en Audi A1 vergeleken. Er werd een voorbeeldcontract gebruikt van 36 maanden met 12 duizend kilometer per jaar inclusief alle autokosten. Wie een nieuwe auto koopt met een lening tegen 5,7 procent rente, is bij veertien leasebedrijven goedkoper uit. Heb je voldoende spaargeld, dan zijn er vijf leasebedrijven goedkoper: Volkswagen, Peugeot, Sternlease, Audi en Autoleasecenter.

Bekijk hier een overzicht van de kosten per onderzochte leasemaatschappij.

Op de site van de Consumentenbond is een overzicht te vinden voor consumenten waar zij op moeten letten voordat ze een privéleasecontract afsluiten.

De branche werkt inmiddels aan een keurmerk voor leasemaatschappijen.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Consumentenbond: contractbreuk grootste strop privélease | Fleet&Mobility

Consumentenbond: contractbreuk grootste strop privélease

Redactie Redactie
• Laatste update:

De Consumentenbond stelt dat particulieren er verstandig aan doen te kijken naar het aantal contractkilometers. Een contract wordt altijd afgesloten met een maximum aan gereden kilometers. Bij afwijkingen van meer of minder dan tien procent hercalculeren de meeste bedrijven de leaseprijs. Afhankelijk van de auto wordt er tussen de 6 en 16 cent gerekend per extra kilometer. Justlease.nl en Autoleasecenter rekenen per kwartaal. Ben je dan een keer met de auto op vakantie geweest naar het buitenland, moet je al snel bijbetalen. Ook al kom je aan het einde van het jaar niet boven de limiet uit.

Ook in het geval van schade kan de leaseprijs gedurende het contract wijzigen. De meeste aanbieders verhogen volgens de bond namelijk de verzekeringspremie of het eigen risico als je zelf schade veroorzaakt. Als de auto total loss wordt gereden, stopt het leasecontract in de meeste gevallen. Soms wordt er een nieuwe auto geleverd.

Goedkoper dan kopen
Het goede nieuws is dat uit het onderzoek blijkt dat privélease in sommige gevallen goedkoper is dan dezelfde auto kopen met spaargeld of een lening. Per aanbieder (21 zijn er bekeken) zijn de leaseprijzen voor drie populaire auto`s, zoals de Volkswagen Up, Fiat 500, Peugeot 108, Renault Captur en Audi A1 vergeleken. Er werd een voorbeeldcontract gebruikt van 36 maanden met 12 duizend kilometer per jaar inclusief alle autokosten. Wie een nieuwe auto koopt met een lening tegen 5,7 procent rente, is bij veertien leasebedrijven goedkoper uit. Heb je voldoende spaargeld, dan zijn er vijf leasebedrijven goedkoper: Volkswagen, Peugeot, Sternlease, Audi en Autoleasecenter.

Bekijk hier een overzicht van de kosten per onderzochte leasemaatschappij.

Op de site van de Consumentenbond is een overzicht te vinden voor consumenten waar zij op moeten letten voordat ze een privéleasecontract afsluiten.

De branche werkt inmiddels aan een keurmerk voor leasemaatschappijen.