Leasing en verhuur

Laatste update:

ALD Automotive ziet winst over Q1 dalen met 3,7 procent

Foto: ALD Automotive

Leasemaatschappij ALD Automotive realiseerde over het eerste kwartaal van 2020 een nettowinst van 128,9 miljoen euro, 3,7 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2019. Dat meldt het bedrijf in zijn kwartaalbericht.

Leasemaatschappij ALD Automotive zag over het eerste kwartaal van dit jaar zijn vloot met 5,6 procent in omvang toenemen naar 1,78 miljoen auto’s wereldwijd. Los van de vlootgroei door de overname van Stern Lease, zou deze groei 4,9 procent bedragen. Dat meldt het bedrijf in zijn kwartaalverslag.

De winst (net income) bleef steken op 128,9 miljoen euro, 3,7 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2019, zo meldt de leasemaatschappij. De marges op de leasecontracten daalden met 0,1 procent naar 165,1 miljoen euro, terwijl de marge op services met 6,7 procent steeg naar 158 miljoen euro. Gezamenlijk betekent dit een stijging in de marge van 3,1 procent ten opzichte van Q1 2019.

Lagere restwaarden

Het resultaat van ALD Automotive wordt onder andere gedrukt door de lagere restwaarden. De bijdrage van de occasionverkoop aan het operationele resultaat bedroeg 3,2 miljoen euro; in het eerste kwartaal van 2019 was dat nog 19 miljoen euro. Deze daling komt met name door een bijzondere afschrijving van 9 miljoen euro in maart, wegens het coronavirus. Er werd per verkochte auto 43 euro verdiend, aldus ALD.

Er werden in het eerste kwartaal 74 duizend occasions verkocht, evenveel als in het eerste kwartaal van 2019. Door lockdowns nam de voorraad dus wel toe. ALD zegt in het kwartaalbericht daarom actief contractverlenging te promoten.

Verder maakte de leasemaatschappij bekend een extra reservering te hebben opgenomen van 4,4 miljoen euro voor mogelijke betalingsproblemen bij klanten. De inkomsten zijn verder stabiel, aldus ALD, waardoor het wel overgaat tot een dividenduitkering van 63 eurocent per aandeel. Het bedrijf doet vanwege de crisis geen uitspraken over het verwachte jaarresultaat.

Bekijk hieronder een interview met ALD Nederland-directeur Jeroen Kruisweg (opgenomen paar dagen voor kwartaalcijfers):

ALD Automotive ziet winst over Q1 dalen met 3,7 procent | Fleet&Mobility

ALD Automotive ziet winst over Q1 dalen met 3,7 procent

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Foto: ALD Automotive

Leasemaatschappij ALD Automotive zag over het eerste kwartaal van dit jaar zijn vloot met 5,6 procent in omvang toenemen naar 1,78 miljoen auto’s wereldwijd. Los van de vlootgroei door de overname van Stern Lease, zou deze groei 4,9 procent bedragen. Dat meldt het bedrijf in zijn kwartaalverslag.

De winst (net income) bleef steken op 128,9 miljoen euro, 3,7 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2019, zo meldt de leasemaatschappij. De marges op de leasecontracten daalden met 0,1 procent naar 165,1 miljoen euro, terwijl de marge op services met 6,7 procent steeg naar 158 miljoen euro. Gezamenlijk betekent dit een stijging in de marge van 3,1 procent ten opzichte van Q1 2019.

Lagere restwaarden

Het resultaat van ALD Automotive wordt onder andere gedrukt door de lagere restwaarden. De bijdrage van de occasionverkoop aan het operationele resultaat bedroeg 3,2 miljoen euro; in het eerste kwartaal van 2019 was dat nog 19 miljoen euro. Deze daling komt met name door een bijzondere afschrijving van 9 miljoen euro in maart, wegens het coronavirus. Er werd per verkochte auto 43 euro verdiend, aldus ALD.

Er werden in het eerste kwartaal 74 duizend occasions verkocht, evenveel als in het eerste kwartaal van 2019. Door lockdowns nam de voorraad dus wel toe. ALD zegt in het kwartaalbericht daarom actief contractverlenging te promoten.

Verder maakte de leasemaatschappij bekend een extra reservering te hebben opgenomen van 4,4 miljoen euro voor mogelijke betalingsproblemen bij klanten. De inkomsten zijn verder stabiel, aldus ALD, waardoor het wel overgaat tot een dividenduitkering van 63 eurocent per aandeel. Het bedrijf doet vanwege de crisis geen uitspraken over het verwachte jaarresultaat.

Bekijk hieronder een interview met ALD Nederland-directeur Jeroen Kruisweg (opgenomen paar dagen voor kwartaalcijfers):