Leasing en verhuur

Laatste update:

Arval: Aantal leaseauto’s neemt komende jaren toe

Fleetmanagers verwachten dat het aantal elektrische leaseauto's de komende jaren groeit naar 40 procent tot 50 procent van de totale leasevloot. (Foto: Shutterstock)

Het aantal leaseauto’s neemt de komende drie jaar verder toe, zo verwachten Nederlandse fleetmanagers. 55 Procent van de 250 Nederlandse fleetmanagers die deelnamen aan de Fleet & Mobility Barometer van leasemaatschappij Arval, voorspelt dat de leasevloot toeneemt. In het afgelopen groeide de leasevloot van de ondervraagde bedrijven gemiddeld van 91 naar 113 leaseauto’s.

De groei van de leasevloot wordt, volgens 57 procent van de respondenten veroorzaakt doordat het bedrijf groeit of activiteiten ontwikkelt waarvoor de inzet van bedrijfswagens noodzakelijke is. Daarnaast zorgt de coronapandemie volgens 25 procent van de fleetmanagers voor een groei van de leasevloot, omdat bedrijven het personeel toegang tot een veilig vervoersmiddel willen bieden. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor een mobiliteitsregeling, waarin het gebruik van een e-bike, deelauto’s of mobiliteitskaart is opgenomen.Lees het artikel: Voor de emissieloze belofte is het nog te vroeg.

Strategie

In het onderzoek geeft driekwart van de Nederlandse respondenten aan dat het bedrijf waar zij voor werken een strategie heeft of gaat ontwikkelen om de C02-uitstoot van de vloot te reduceren. Twee derde geeft hierbij aan dat de interesse in het openbaar vervoer, zakelijke deelauto’s en carpoolen groeit. Zes op de tien fleetmanagers verwacht dat deeloplossingen een alternatief vormen voor bestaande autoregelingen.Download het Arval-onderzoek in de Automotive Kennisbank.

Elektrische bestelwagens

Het aandeel van het aantal elektrische leaseauto’s in de vloot is volgens het onderzoek toegenomen bij acht op de tien bedrijven. De respondenten verwachten dat het aandeel van EV’s in de leasevloot de komende jaren verder stijgt naar 40 tot 50 procent. Echter, de Nederlandse fleetmanagers zijn positiever over de elektrificatie dan hun Europese collega’s. Zo voorspelt de Nederlandse fleetmanager dat over 3 jaar de vol elektrische leaseauto 49 procent bedraagt van het Nederlandse leasewagenpark, terwijl zijn Europese collega verwacht dat dit in 2024 op 35 procent ligt van het totale leasewagenpark. Ook de verwachtingen voor het aandeel van elektrische bestelwagens ligt bij de Nederlandse fleetmanager hoger: 42 procent, terwijl het Europese gemiddelde op 33 procent ligt. Nederland scoort hoog als het gaat om het aantal voorzieningen voor elektrisch rijden, maar werd onlangs wel door Noorwegen gepasseerd in de EV Readiness Index van leasemaatschappij Leaseplan.

Van de Nederlandse respondenten geeft 81 procent aan overwogen wordt om het wagenpark aan te passen naar alternatieve aandrijflijnen, zoals plug-in hybride, hybride en vol elektrische leaseauto’s. Hiervan heeft 58 procent van de bedrijven deze beslissing al genomen. In Europa overweegt 73 procent van de fleetmanagers een aanpassing van het wagenpark, terwijl 42 dit daadwerkelijk gaat doen. 

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Jeroen Vos
Arval: Aantal leaseauto’s neemt komende jaren toe | Fleet&Mobility

Arval: Aantal leaseauto’s neemt komende jaren toe

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Fleetmanagers verwachten dat het aantal elektrische leaseauto's de komende jaren groeit naar 40 procent tot 50 procent van de totale leasevloot. (Foto: Shutterstock)

De groei van de leasevloot wordt, volgens 57 procent van de respondenten veroorzaakt doordat het bedrijf groeit of activiteiten ontwikkelt waarvoor de inzet van bedrijfswagens noodzakelijke is. Daarnaast zorgt de coronapandemie volgens 25 procent van de fleetmanagers voor een groei van de leasevloot, omdat bedrijven het personeel toegang tot een veilig vervoersmiddel willen bieden. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor een mobiliteitsregeling, waarin het gebruik van een e-bike, deelauto’s of mobiliteitskaart is opgenomen.Lees het artikel: Voor de emissieloze belofte is het nog te vroeg.

Strategie

In het onderzoek geeft driekwart van de Nederlandse respondenten aan dat het bedrijf waar zij voor werken een strategie heeft of gaat ontwikkelen om de C02-uitstoot van de vloot te reduceren. Twee derde geeft hierbij aan dat de interesse in het openbaar vervoer, zakelijke deelauto’s en carpoolen groeit. Zes op de tien fleetmanagers verwacht dat deeloplossingen een alternatief vormen voor bestaande autoregelingen.Download het Arval-onderzoek in de Automotive Kennisbank.

Elektrische bestelwagens

Het aandeel van het aantal elektrische leaseauto’s in de vloot is volgens het onderzoek toegenomen bij acht op de tien bedrijven. De respondenten verwachten dat het aandeel van EV’s in de leasevloot de komende jaren verder stijgt naar 40 tot 50 procent. Echter, de Nederlandse fleetmanagers zijn positiever over de elektrificatie dan hun Europese collega’s. Zo voorspelt de Nederlandse fleetmanager dat over 3 jaar de vol elektrische leaseauto 49 procent bedraagt van het Nederlandse leasewagenpark, terwijl zijn Europese collega verwacht dat dit in 2024 op 35 procent ligt van het totale leasewagenpark. Ook de verwachtingen voor het aandeel van elektrische bestelwagens ligt bij de Nederlandse fleetmanager hoger: 42 procent, terwijl het Europese gemiddelde op 33 procent ligt. Nederland scoort hoog als het gaat om het aantal voorzieningen voor elektrisch rijden, maar werd onlangs wel door Noorwegen gepasseerd in de EV Readiness Index van leasemaatschappij Leaseplan.

Van de Nederlandse respondenten geeft 81 procent aan overwogen wordt om het wagenpark aan te passen naar alternatieve aandrijflijnen, zoals plug-in hybride, hybride en vol elektrische leaseauto’s. Hiervan heeft 58 procent van de bedrijven deze beslissing al genomen. In Europa overweegt 73 procent van de fleetmanagers een aanpassing van het wagenpark, terwijl 42 dit daadwerkelijk gaat doen.