Overig

Laatste update:

Spaarsysteem dringt smartphonegebruik terug

De test van verzekeraar Interpolis met een app die het smartphone-gebruik achter het stuur moet verminderen, is bij 74 procent van de gebruikers geslaagd. Deelnemers konden via de app punten verzamelen voor een spaarsysteem.

Dat concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov) op basis van een testperiode met 465 automobilisten in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar.

Van de deelnemers zegt 89 procent de smartphone wel eens te gebruiken tijdens het rijden. Voor het experiment las 44 procent wel eens een bericht tijdens het autorijden. Na het experiment was dit percentage gedaald naar 22 procent. Ook beantwoordde voor het experiment 28 procent wel eens een bericht tijdens het autorijden. Na het experiment was dit nog maar 14 procent.

Tragere reacties
Volgens Interpolis speelt bij 66 procent van de verkeersongevallen afleiding een rol. Mobiel-gebruik is daarbij de belangrijkste oorzaak. Dit leidt tot tragere reacties, vernauwing van het blikveld en het missen van relevante informatie door de bestuurder. Er wordt vooral met de telefoon genavigeerd, handsfree gebeld en er worden berichten gelezen en verstuurd. 

In de test kregen deelnemers punten voor iedere rit waarbij een bestuurder de smartphone niet had aangeraakt, dat spaarsysteem wordt beloond. De app werd tussen november 2015 tot en januari 2016 in de praktijk getest. Van de deelnemers zegt 74 procent dat hun smartphonegebruik achter het stuur is verminderd door het gebruik van de app. Interpolis heeft de Automodus-app vandaag voor het grote publiek beschikbaar gesteld. Het doel van de verzekeraar is in 2020 de verkeersschades met 25 procent te verminderen.

Afgelopen jaar lanceerde wagenparkbeheerder Fleetkennis een telefoonblokkade: Cellcontrol.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Spaarsysteem dringt smartphonegebruik terug | Fleet&Mobility

Spaarsysteem dringt smartphonegebruik terug

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov) op basis van een testperiode met 465 automobilisten in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar.

Van de deelnemers zegt 89 procent de smartphone wel eens te gebruiken tijdens het rijden. Voor het experiment las 44 procent wel eens een bericht tijdens het autorijden. Na het experiment was dit percentage gedaald naar 22 procent. Ook beantwoordde voor het experiment 28 procent wel eens een bericht tijdens het autorijden. Na het experiment was dit nog maar 14 procent.

Tragere reacties
Volgens Interpolis speelt bij 66 procent van de verkeersongevallen afleiding een rol. Mobiel-gebruik is daarbij de belangrijkste oorzaak. Dit leidt tot tragere reacties, vernauwing van het blikveld en het missen van relevante informatie door de bestuurder. Er wordt vooral met de telefoon genavigeerd, handsfree gebeld en er worden berichten gelezen en verstuurd. 

In de test kregen deelnemers punten voor iedere rit waarbij een bestuurder de smartphone niet had aangeraakt, dat spaarsysteem wordt beloond. De app werd tussen november 2015 tot en januari 2016 in de praktijk getest. Van de deelnemers zegt 74 procent dat hun smartphonegebruik achter het stuur is verminderd door het gebruik van de app. Interpolis heeft de Automodus-app vandaag voor het grote publiek beschikbaar gesteld. Het doel van de verzekeraar is in 2020 de verkeersschades met 25 procent te verminderen.

Afgelopen jaar lanceerde wagenparkbeheerder Fleetkennis een telefoonblokkade: Cellcontrol.