Infrastructuur

Laatste update:

ANWB: 20 procent meer files dan vorig jaar

Foto: Shutterstock

Dit constateert de ANWB op basis van de filecijfers over het eerste halfjaar van 2018. 

Vooral in de maanden maart, april en mei stonden er dit jaar veel meer files en werden spitsrecords keer op keer gebroken. In juni was het aantal files juist minder, meldt de ANWB. In vergelijking met de eerste zes maanden van 2017 was de filezwaarte 20 procent hoger. De filezwaarte is een norm die bestaat uit lengte x tijdsduur van de file.

Automobilisten die dagelijks op de weg zitten liepen vooral op de A4 Amsterdam – Rotterdam, de A20 Hoek van Holland – Gouda en de A27 Utrecht – Breda veel meer vertraging op dan vorig jaar. Ook overdag was het drukker dan gewoonlijk.

file top 5 illustratie anwb

De top 5 van knooppunten met de meeste files speelt zich deels ook buiten de Randstad af. Met name de A58 Moergestel – Oirschot is een dagelijks terugkerende file in Noord-Brabant. Maar ook op de wegen in Gelderland, Overijssel en Limburg nam de filezwaarte toe, meldt de ANWB.

De bond ziet het stijgende aantal incidenten op de weg als belangrijke oorzaak van de groeiende files.

Minister Cora van Nieuwenhuizen presenteerde dit voorjaar een plan om de groeiende filezwaarte op te vangen. Zij houdt rekening met 9 procent groei van de verkeersdrukte tot 2022. Vorig jaar nam het aantal auto’s op de weg volgens het CBS met 2 procent toe. 

De drukste spits van het afgelopen halfjaar was die van dinsdagmiddag 22 mei, toen stevige regenbuien en ongelukken voor veel vertraging zorgden. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 955 kilometer file. 

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Maarten
ANWB: 20 procent meer files dan vorig jaar | Fleet&Mobility

ANWB: 20 procent meer files dan vorig jaar

Maarten Maarten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Vooral in de maanden maart, april en mei stonden er dit jaar veel meer files en werden spitsrecords keer op keer gebroken. In juni was het aantal files juist minder, meldt de ANWB. In vergelijking met de eerste zes maanden van 2017 was de filezwaarte 20 procent hoger. De filezwaarte is een norm die bestaat uit lengte x tijdsduur van de file.

Automobilisten die dagelijks op de weg zitten liepen vooral op de A4 Amsterdam – Rotterdam, de A20 Hoek van Holland – Gouda en de A27 Utrecht – Breda veel meer vertraging op dan vorig jaar. Ook overdag was het drukker dan gewoonlijk.

file top 5 illustratie anwb

De top 5 van knooppunten met de meeste files speelt zich deels ook buiten de Randstad af. Met name de A58 Moergestel – Oirschot is een dagelijks terugkerende file in Noord-Brabant. Maar ook op de wegen in Gelderland, Overijssel en Limburg nam de filezwaarte toe, meldt de ANWB.

De bond ziet het stijgende aantal incidenten op de weg als belangrijke oorzaak van de groeiende files.

Minister Cora van Nieuwenhuizen presenteerde dit voorjaar een plan om de groeiende filezwaarte op te vangen. Zij houdt rekening met 9 procent groei van de verkeersdrukte tot 2022. Vorig jaar nam het aantal auto’s op de weg volgens het CBS met 2 procent toe. 

De drukste spits van het afgelopen halfjaar was die van dinsdagmiddag 22 mei, toen stevige regenbuien en ongelukken voor veel vertraging zorgden. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 955 kilometer file.