Infrastructuur

Laatste update:

Rechtbank: Fastned mag voorzieningen aanleggen bij laadstations

Foto: Shutterstock

De Rechtbank van Den Haag heeft Fastned in het gelijk gesteld in een zaak die het laadbedrijf samen met Mistergreen had aangespannen tegen de Staat. Dat blijkt uit het vonnis. 

Door de uitspraak mag Fastned shops en toiletten bouwen bij zijn laadstations. Fastned had wel al de benodigde vergunningen, maar kreeg geen huurovereenkomst van het vastgoedbedrijf van het rijk. 

Fastned is al jaren met de staat verwikkeld in juridische procedures. De Staat houdt de komst van shops en toiletten bij de laadstations van Fastned al enkele jaren tegen omdat deze in strijd zouden zijn met de convenanten die gesloten zijn met benzinestations. Door dat te doen handelt de Staat in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn die de vrijheid van dienstverlening beschermt, stelt de rechtbank.

Fastned is het daar niet mee eens en is van mening dat laadstations net als benzinestations in staat zouden moeten zijn hun klanten te voorzien van koffie en een broodje. De laadexploitant werd eerder dit jaar in het gelijk gesteld door de Raad van State, die stelde dat Rijkswaterstaat de vergunningen niet had mogen weigeren. De uitspraak van de Rechtbank Den Haag betekent dat het Rijksvastgoedbedrijf nu ook de benodigde huurovereenkomst moet verstrekken.

“Dit oordeel van de rechter is ontzettend goed nieuws voor elektrische rijders, want die drinken net zo graag een kopje koffie als benzinerijders. Goede voorzieningen bij laadstations zijn van groot belang voor het versnellen van de energietransitie en dat is ons doel”, zegt Fastned-ceo Michiel Langezaal.

Rechtbank: Fastned mag voorzieningen aanleggen bij laadstations | Fleet&Mobility

Rechtbank: Fastned mag voorzieningen aanleggen bij laadstations

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Door de uitspraak mag Fastned shops en toiletten bouwen bij zijn laadstations. Fastned had wel al de benodigde vergunningen, maar kreeg geen huurovereenkomst van het vastgoedbedrijf van het rijk. 

Fastned is al jaren met de staat verwikkeld in juridische procedures. De Staat houdt de komst van shops en toiletten bij de laadstations van Fastned al enkele jaren tegen omdat deze in strijd zouden zijn met de convenanten die gesloten zijn met benzinestations. Door dat te doen handelt de Staat in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn die de vrijheid van dienstverlening beschermt, stelt de rechtbank.

Fastned is het daar niet mee eens en is van mening dat laadstations net als benzinestations in staat zouden moeten zijn hun klanten te voorzien van koffie en een broodje. De laadexploitant werd eerder dit jaar in het gelijk gesteld door de Raad van State, die stelde dat Rijkswaterstaat de vergunningen niet had mogen weigeren. De uitspraak van de Rechtbank Den Haag betekent dat het Rijksvastgoedbedrijf nu ook de benodigde huurovereenkomst moet verstrekken.

“Dit oordeel van de rechter is ontzettend goed nieuws voor elektrische rijders, want die drinken net zo graag een kopje koffie als benzinerijders. Goede voorzieningen bij laadstations zijn van groot belang voor het versnellen van de energietransitie en dat is ons doel”, zegt Fastned-ceo Michiel Langezaal.