Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

‘Q-Park verkocht vanwege zelfrijdende auto’

De aandeelhouders van Q-Park zouden het bedrijf te koop hebben gezet omdat zelfrijdende auto’s op termijn het verdienmodel gaan drukken.

Dat bericht RTL Z.

Op 24 mei werd bekend dat Q-Park voor 3 miljard euro wordt overgedaan aan de Amerikaanse investeerder KKR. Q-Park beheert 800 duizend parkeerplaatsen verspreid over zo’n 5.800 parkeergarages in tien Europese landen. In 2016 behaalde het bedrijf een omzet van 825 miljoen euro, waarop het 85 miljoen euro winst boekte.

Die winst zou op termijn in gevaar komen door zelfrijdende auto’s. Die zouden immers hun berijder kunnen afzetten op locatie en vervolgens op een goedkope locatie buiten de stad kunnen parkeren – of zelfs leiden tot uitsterven van autobezit ten gunste van deelautosystemen. Dat is waarom de eigenaren van Q-Park, waaronder Nederlandse institutionele beleggers, het bedrijf liever tijdig van de hand doen. Jacob Schoemakers, beursanalyst van RTL Z, beweert dat vernomen te hebben van een van de aandeelhouders.

Die aandeelhouders moeten overigens de verkoop nog goedkeuren.

‘Q-Park verkocht vanwege zelfrijdende auto’ | Fleet&Mobility

‘Q-Park verkocht vanwege zelfrijdende auto’

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat bericht RTL Z.

Op 24 mei werd bekend dat Q-Park voor 3 miljard euro wordt overgedaan aan de Amerikaanse investeerder KKR. Q-Park beheert 800 duizend parkeerplaatsen verspreid over zo’n 5.800 parkeergarages in tien Europese landen. In 2016 behaalde het bedrijf een omzet van 825 miljoen euro, waarop het 85 miljoen euro winst boekte.

Die winst zou op termijn in gevaar komen door zelfrijdende auto’s. Die zouden immers hun berijder kunnen afzetten op locatie en vervolgens op een goedkope locatie buiten de stad kunnen parkeren – of zelfs leiden tot uitsterven van autobezit ten gunste van deelautosystemen. Dat is waarom de eigenaren van Q-Park, waaronder Nederlandse institutionele beleggers, het bedrijf liever tijdig van de hand doen. Jacob Schoemakers, beursanalyst van RTL Z, beweert dat vernomen te hebben van een van de aandeelhouders.

Die aandeelhouders moeten overigens de verkoop nog goedkeuren.