Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

Uber ontslaat topman zelfrijdende auto’s

Uber heeft Anthony Levandowski, hoofd zelfrijdende auto’s, de deur gewezen vanwege de rechtszaak die Google tegen het bedrijf aanspande wegens diefstal van technische informatie.

Dat schrijft The New York Times. Eerder vertrok de tweede man van deze divisie al bij het bedrijf.

Volgens de krant heeft Uber maandenlang druk uitgeoefend op Levandowski om mee te werken aan het onderzoek. In een e-mail aan alle werknemers schrijft Angela Padilla, bedrijfsjurist bij Uber, dat “Uber de afgelopen maanden voldoende bewijs geleverd heeft dat de zelfrijdende technologie zelfstandig is ontwikkeld”. Om dat punt te bewijzen, heeft het bedrijf er bij Levandowski op aangedrongen om mee te werken. Levandowski gaf hier echter geen gehoor aan. Hij zou niet willen meewerken aan zijn eigen veroordeling. Uber zag zich vervolgens genoodzaakt hem te ontslaan.

Vorderingen

Levandowski werkte voorheen bij Waymo, het dochterbedrijf van Google dat autonome auto’s ontwikkelt. Na zijn vertrek richtte hij het bedrijf Otto op, dat ook actief was in deze sector. In 2016 nam Uber dit bedrijf over voor 680 miljoen dollar en maakte Levandowski chef van de divisie autonome voertuigen.

Google beschuldigt Levandowski van diefstal van 14.000 documenten met technische informatie van Waymo. Uber ontkent dat er sprake is van diefstal, en claimt dat het bedrijf de vorderingen op dit terrein op eigen kracht geboekt heeft.

Verliezen

Onlangs maakte The Wall Street Journal bekend dat Uber in het eerste kwartaal van dit jaar 708 miljoen dollar verlies leed op een omzet van 3,4 miljard dollar. De omzet steeg 18 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het verlies was in het vorige kwartaal bovendien groter: 991 miljoen dollar. Over heel 2016 leed het bedrijf 2,8 miljard dollar verlies.

Tegelijk met dat nieuws werd bekend dat cfo Gautam Gupta opstapte bij Uber, om aan de slag te gaan bij een startup in Silicon Valley. Zijn vertrek zou losstaan van de aanhoudende verliezen bij Uber. De afgelopen maanden vond een ware exodus van topmensen plaats bij het bedrijf.

Uber ontslaat topman zelfrijdende auto’s | Fleet&Mobility

Uber ontslaat topman zelfrijdende auto’s

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat schrijft The New York Times. Eerder vertrok de tweede man van deze divisie al bij het bedrijf.

Volgens de krant heeft Uber maandenlang druk uitgeoefend op Levandowski om mee te werken aan het onderzoek. In een e-mail aan alle werknemers schrijft Angela Padilla, bedrijfsjurist bij Uber, dat “Uber de afgelopen maanden voldoende bewijs geleverd heeft dat de zelfrijdende technologie zelfstandig is ontwikkeld”. Om dat punt te bewijzen, heeft het bedrijf er bij Levandowski op aangedrongen om mee te werken. Levandowski gaf hier echter geen gehoor aan. Hij zou niet willen meewerken aan zijn eigen veroordeling. Uber zag zich vervolgens genoodzaakt hem te ontslaan.

Vorderingen

Levandowski werkte voorheen bij Waymo, het dochterbedrijf van Google dat autonome auto’s ontwikkelt. Na zijn vertrek richtte hij het bedrijf Otto op, dat ook actief was in deze sector. In 2016 nam Uber dit bedrijf over voor 680 miljoen dollar en maakte Levandowski chef van de divisie autonome voertuigen.

Google beschuldigt Levandowski van diefstal van 14.000 documenten met technische informatie van Waymo. Uber ontkent dat er sprake is van diefstal, en claimt dat het bedrijf de vorderingen op dit terrein op eigen kracht geboekt heeft.

Verliezen

Onlangs maakte The Wall Street Journal bekend dat Uber in het eerste kwartaal van dit jaar 708 miljoen dollar verlies leed op een omzet van 3,4 miljard dollar. De omzet steeg 18 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het verlies was in het vorige kwartaal bovendien groter: 991 miljoen dollar. Over heel 2016 leed het bedrijf 2,8 miljard dollar verlies.

Tegelijk met dat nieuws werd bekend dat cfo Gautam Gupta opstapte bij Uber, om aan de slag te gaan bij een startup in Silicon Valley. Zijn vertrek zou losstaan van de aanhoudende verliezen bij Uber. De afgelopen maanden vond een ware exodus van topmensen plaats bij het bedrijf.