Auto en fiscus

Laatste update:

Fiscus soepel met parkeerplaatsbelasting

De fiscus blijkt in de praktijk soepel om te springen met de belasting over de parkeerplaats. Bij de overgang naar de werkkostenregeling per 1 januari zouden parkeerplaatsen die werkgevers inhuren voor personeel onder de loonbelasting vallen. De fiscus gaat hier soepeler mee om, meldt AMD Automotive Fiscalisten. 

De discussie spitste zich vorig jaar toe op de parkeerplaats in de omgeving van de bedrijfslocatie. Parkeren bij de werkplek valt voor de loonbelasting onder de werkplek en is daarmee vrijgesteld. Als er bij de bedrijfslocatie echter geen parkeergelegenheid is, en de werkgever op een andere locatie parkeergelegenheid ter beschikking stelt, is er sprake van belast loon, zo was de visie.

Uit recente publicaties van de Belastingdienst over de werkkostenregeling, blijkt echter dat er rek in de regeling zit. De fiscus schrijft nu: “Parkeergelegenheid in de omgeving van de werkplek is onbelast als de werkgever er verantwoordelijk voor is. Dat wil zeggen dat een werknemer hem met succes aansprakelijk kan stellen als door zijn nalatigheid bijvoorbeeld de auto van de werknemer op deze parkeerplaats beschadigd raakt”.

Het gaat hierbij overigens alleen om de auto die de werknemer in bezit heeft. De parkeerkosten van de auto van de zaak zijn autokosten van de werkgever zelf, aldus AMD Automotive Fiscalisten. 

 

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Fiscus soepel met parkeerplaatsbelasting | Fleet&Mobility

Fiscus soepel met parkeerplaatsbelasting

Redactie Redactie
• Laatste update:

De discussie spitste zich vorig jaar toe op de parkeerplaats in de omgeving van de bedrijfslocatie. Parkeren bij de werkplek valt voor de loonbelasting onder de werkplek en is daarmee vrijgesteld. Als er bij de bedrijfslocatie echter geen parkeergelegenheid is, en de werkgever op een andere locatie parkeergelegenheid ter beschikking stelt, is er sprake van belast loon, zo was de visie.

Uit recente publicaties van de Belastingdienst over de werkkostenregeling, blijkt echter dat er rek in de regeling zit. De fiscus schrijft nu: “Parkeergelegenheid in de omgeving van de werkplek is onbelast als de werkgever er verantwoordelijk voor is. Dat wil zeggen dat een werknemer hem met succes aansprakelijk kan stellen als door zijn nalatigheid bijvoorbeeld de auto van de werknemer op deze parkeerplaats beschadigd raakt”.

Het gaat hierbij overigens alleen om de auto die de werknemer in bezit heeft. De parkeerkosten van de auto van de zaak zijn autokosten van de werkgever zelf, aldus AMD Automotive Fiscalisten.