Leasing en verhuur

Laatste update:

Groenlinks op de bres voor de fiets

Groenlinks heeft vandaag een amendement ingestuurd op het Belastingplan van staatssecretaris Wiebes om te zorgen dat de fiets van de zaak buiten de werkkostenregeling (wkr) blijft vallen.

Op dit moment mogen werkgevers een in de drie jaar belastingvrij een fiets kopen voor hun werknemers. Op deze manier worden er volgens Groenlinks jaarlijks zo’n 200 duizend fietsen gefinancierd.

Wiebes wil dat de fiets van de zaak per 2015 onder de wkr valt. De wkr bepaalt dat werkgevers voor maximaal 1,2% van het bruto loon aan personeelsregelingen mag besteden. Daaronder vallen, naast de fiets, bijvoorbeeld ook bedrijfsuitjes en kerstpakketten. Mobiele telefoons, tablets en gereedschappen blijven wel buiten de wkr.

“Ik vrees dat de plannen van Wiebes ertoe leiden dat minder mensen naar hun werk fietsen en meer mensen de auto zullen nemen. Dat is niet alleen slecht voor de verkeersdrukte en luchtkwaliteit in onze steden, maar ook voor de gezondheid van de werknemer die zijn dagelijkse fietstocht mist. Het kabinet moet fietsen juist verder stimuleren in plaats van ontmoedigen”, aldus Tweede Kamerlid Jesse Klaver. Hij stelt in het amendement voor om de fiets buiten de wkr te houden.

Eerder vroeg een aantal partijen in een gezamenlijke brief aan Wiebes al om een uitzonderingspositie voor de fiets van de zaak.  

Lees in Fleet&Mobility 3 de mening van een aantal experts over de nieuwe wkr.  

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Groenlinks op de bres voor de fiets | Fleet&Mobility

Groenlinks op de bres voor de fiets

Redactie Redactie
• Laatste update:

Op dit moment mogen werkgevers een in de drie jaar belastingvrij een fiets kopen voor hun werknemers. Op deze manier worden er volgens Groenlinks jaarlijks zo’n 200 duizend fietsen gefinancierd.

Wiebes wil dat de fiets van de zaak per 2015 onder de wkr valt. De wkr bepaalt dat werkgevers voor maximaal 1,2% van het bruto loon aan personeelsregelingen mag besteden. Daaronder vallen, naast de fiets, bijvoorbeeld ook bedrijfsuitjes en kerstpakketten. Mobiele telefoons, tablets en gereedschappen blijven wel buiten de wkr.

“Ik vrees dat de plannen van Wiebes ertoe leiden dat minder mensen naar hun werk fietsen en meer mensen de auto zullen nemen. Dat is niet alleen slecht voor de verkeersdrukte en luchtkwaliteit in onze steden, maar ook voor de gezondheid van de werknemer die zijn dagelijkse fietstocht mist. Het kabinet moet fietsen juist verder stimuleren in plaats van ontmoedigen”, aldus Tweede Kamerlid Jesse Klaver. Hij stelt in het amendement voor om de fiets buiten de wkr te houden.

Eerder vroeg een aantal partijen in een gezamenlijke brief aan Wiebes al om een uitzonderingspositie voor de fiets van de zaak.  

Lees in Fleet&Mobility 3 de mening van een aantal experts over de nieuwe wkr.