Overig

Laatste update:

A10 is meest gevaarlijke snelweg

De Amsterdamse ringweg A10 is de gevaarlijkste snelweg van Nederland. Op deze snelweg gebeuren per kilometer asfalt de meeste ongelukken van alle Nederlandse snelwegen.

Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) vandaag.

De VID telde alle ongelukken op de A10 in beide richtingen bij elkaar op. Dat leverde vorig jaar meer dan 900 aanrijdingen op. Dat komt neer op bijna 29 ongelukken per kilometer asfalt. Als oorzaak van het grote aantal ongelukken noemt de VID de flinke verkeersdrukte en het vele aantal op- en afritten.

Als gevaarlijkste locatie wordt de A2 bij Empel aangewezen. Op deze specifieke locatie telde de VID vorig jaar maar liefst 151 ongelukken. De A1 bij Muiderberg (141) en A20 bij Rotterdam-Centrum (eveneens 141) scoren eveneens hoog.

Op de A4 bij Leiden is het aantal ongelukken het meest toegenomen in vergelijking tot vorig jaar. In 2015 ging het op het stukje snelweg 96 keer mis, tegenover 50 keer in 2014. Dat komt neer op bijna een verdubbeling. Vooral op de rijbaan richting Den Haag/Rotterdam, waar de hoofdrijbaan versmalt van drie naar twee rijstroken, gaat het vaak mis. Bij het ritsen zien veel weggebruikers een andere over het hoofd. Hoewel de aanrijdingen vaak (relatief) onschuldig van aard zijn (vaak alleen blikschade) is de situatie volgens de VID zorgwekkend.

De verbreding van de A4 bij Leiden lijkt volgens de VID niet het gewenste effect te hebben. De files worden er alleen maar langer en het onrustige verkeersbeeld lijkt het aantal aanrijdingen in de hand te werken, zo schrijft de VID. De ANWB meldde onlangs al dat de filezwaarte (lengte file maal duur file) het afgelopen jaar in Nederland met 20 procent is gestegen ten opzichte van 2014.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
A10 is meest gevaarlijke snelweg | Fleet&Mobility

A10 is meest gevaarlijke snelweg

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) vandaag.

De VID telde alle ongelukken op de A10 in beide richtingen bij elkaar op. Dat leverde vorig jaar meer dan 900 aanrijdingen op. Dat komt neer op bijna 29 ongelukken per kilometer asfalt. Als oorzaak van het grote aantal ongelukken noemt de VID de flinke verkeersdrukte en het vele aantal op- en afritten.

Als gevaarlijkste locatie wordt de A2 bij Empel aangewezen. Op deze specifieke locatie telde de VID vorig jaar maar liefst 151 ongelukken. De A1 bij Muiderberg (141) en A20 bij Rotterdam-Centrum (eveneens 141) scoren eveneens hoog.

Op de A4 bij Leiden is het aantal ongelukken het meest toegenomen in vergelijking tot vorig jaar. In 2015 ging het op het stukje snelweg 96 keer mis, tegenover 50 keer in 2014. Dat komt neer op bijna een verdubbeling. Vooral op de rijbaan richting Den Haag/Rotterdam, waar de hoofdrijbaan versmalt van drie naar twee rijstroken, gaat het vaak mis. Bij het ritsen zien veel weggebruikers een andere over het hoofd. Hoewel de aanrijdingen vaak (relatief) onschuldig van aard zijn (vaak alleen blikschade) is de situatie volgens de VID zorgwekkend.

De verbreding van de A4 bij Leiden lijkt volgens de VID niet het gewenste effect te hebben. De files worden er alleen maar langer en het onrustige verkeersbeeld lijkt het aantal aanrijdingen in de hand te werken, zo schrijft de VID. De ANWB meldde onlangs al dat de filezwaarte (lengte file maal duur file) het afgelopen jaar in Nederland met 20 procent is gestegen ten opzichte van 2014.