Personenauto's

Laatste update:

Auto valt uit door alcoholslot

Auto’s kunnen tijdens het rijden uitvallen door het alcoholslot. Een automobilist die dit probleem regelmatig ervaart op de snelweg, trok hierover aan de bel en deed zijn verhaal bij de NOS.

De auto valt uit wanneer hij kort stil heeft gestaan, bijvoorbeeld om te tanken. De automobilist moet, om de auto weer te kunnen starten, eerst opnieuw blazen. Gedurende enkele minuten kan hij geen gas geven en zijn de rem- en stuurbekrachtiging uitgevallen, terwijl hij op de snelweg rijdt. De snelheid is gedaald tot 50 kilometer per uur wanneer de auto weer kan worden gestart.

RDW, CBR en Draeger, de fabrikant van het slot, zijn geschrokken van het voorval, melden ze aan de NOS. Ze willen onderzoeken wat de storing veroorzaakt en of het een uitzonderlijk geval betreft, dan wel of er meer automobilisten het probleem ervaren. De fout kan worden veroorzaakt door een softwareprobleem in het alcoholslot (hoewel de fabrikant dat ontkent) of doordat het verkeerd is geïnstalleerd.

Storingen bekend
Eind 2011 werd het alcoholslotprogramma gestart waarbij automobilisten die werden gepakt met te veel alcohol op achter het stuur, verplicht een alcoholslot moesten laten inbouwen. Afgelopen maart werd daar een streep door gezet toen de Raad van State in een zaak bepaalde dat de huidige wetgeving te weinig ruimte biedt voor deze maatregel. Op dit moment rijden er nog duizend automobilisten met een verplicht alcoholslot die er nog twee jaar mee moeten rijden.

Uit onderzoeksresultaten van de Demo Alcoholslot van de Rijksoverheid bleek in 2008 al dat er storingen konden optreden met het slot. Vooral de inbouw bij auto’s van 2006 of daarna bleek problematisch. Vijf van de tachtig deelnemers aan de proef meldden dat ze tijdens het rijden een storing ondervonden. Een van hen zei dat de auto tijdens het rijden afsloeg.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Auto valt uit door alcoholslot | Fleet&Mobility

Auto valt uit door alcoholslot

Redactie Redactie
• Laatste update:

De auto valt uit wanneer hij kort stil heeft gestaan, bijvoorbeeld om te tanken. De automobilist moet, om de auto weer te kunnen starten, eerst opnieuw blazen. Gedurende enkele minuten kan hij geen gas geven en zijn de rem- en stuurbekrachtiging uitgevallen, terwijl hij op de snelweg rijdt. De snelheid is gedaald tot 50 kilometer per uur wanneer de auto weer kan worden gestart.

RDW, CBR en Draeger, de fabrikant van het slot, zijn geschrokken van het voorval, melden ze aan de NOS. Ze willen onderzoeken wat de storing veroorzaakt en of het een uitzonderlijk geval betreft, dan wel of er meer automobilisten het probleem ervaren. De fout kan worden veroorzaakt door een softwareprobleem in het alcoholslot (hoewel de fabrikant dat ontkent) of doordat het verkeerd is geïnstalleerd.

Storingen bekend
Eind 2011 werd het alcoholslotprogramma gestart waarbij automobilisten die werden gepakt met te veel alcohol op achter het stuur, verplicht een alcoholslot moesten laten inbouwen. Afgelopen maart werd daar een streep door gezet toen de Raad van State in een zaak bepaalde dat de huidige wetgeving te weinig ruimte biedt voor deze maatregel. Op dit moment rijden er nog duizend automobilisten met een verplicht alcoholslot die er nog twee jaar mee moeten rijden.

Uit onderzoeksresultaten van de Demo Alcoholslot van de Rijksoverheid bleek in 2008 al dat er storingen konden optreden met het slot. Vooral de inbouw bij auto’s van 2006 of daarna bleek problematisch. Vijf van de tachtig deelnemers aan de proef meldden dat ze tijdens het rijden een storing ondervonden. Een van hen zei dat de auto tijdens het rijden afsloeg.