Personenauto's

Laatste update:

Volvo gaat topsnelheid van alle modellen begrenzen op 180

De huidige XC90 heeft een topsnelheid van 230 km/h. (foto: Volvo)

Met de maatregel wil Volvo de veiligheid op de wegen verbeteren.

Volvo heeft op zijn website aangekondigd dat het concern vanaf 2020 de topsnelheid van alle modellen gaat beperken tot 180 kilometer per uur. Het voornemen volgt uit Vision 2020, een meerjarenprogramma dat als doel heeft dat er geen enkel dodelijk ongeval meer plaatsvindt met een Volvo.

Volvo constateert op basis van eigen onderzoek dat heel veel zaken met technische hulpmiddelen (zoals rijhulpsystemen) bereikt kunnen worden, maar dat de automobilist de zwakke schakel blijft. Zaken als snelheidsovertreding, alcohol- en drugsgebruik of afleiding door mobiele telefoons blijven gevaarlijk. Volvo zegt op de site dat het de discussie wil aangaan of autofabrikanten het recht hebben – of zelfs de plicht – om technologie in auto’s te installeren die het gedrag van de chauffeur verandert.

We streven naar het beëindigen van ernstige verwondingen en dodelijke slachtoffers in onze auto’s.

Håkan Samuelsson, ceo van Volvo

Het beperken van de snelheid van auto’s is een eerste stap, stelt Volvo-ceo Håkan Samuelsson. “We streven naar het beëindigen van ernstige verwondingen en dodelijke slachtoffers in onze auto’s. En hoewel een snelheidsbeperking geen wondermiddel is, is het de moeite waard als we zelfs maar één leven redden.” Het beperken van de topsnelheid van auto’s is in Duitsland een groot taboe, constateerde Automotive columnist Wim Oude Weernink al eerder, terwijl het de industrie veel ontwikkelkosten bespaart.

Naast het beperken van de topsnelheid onderzoekt het bedrijf ook hoe een combinatie van snelheidsregeling en kaarttechnologie de snelheden rond scholen en ziekenhuizen in de toekomst automatisch kan beperken.

Volvo presenteert op 20 maart tijdens een Zweeds veiligheidsevenement ideeën om ook de probleemgebieden alcohol-, drugs-, en medicijngebruik en afleiding aan te pakken.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Maarten
Volvo gaat topsnelheid van alle modellen begrenzen op 180 | Fleet&Mobility

Volvo gaat topsnelheid van alle modellen begrenzen op 180

Maarten Maarten
• Laatste update:
De huidige XC90 heeft een topsnelheid van 230 km/h. (foto: Volvo)

Volvo heeft op zijn website aangekondigd dat het concern vanaf 2020 de topsnelheid van alle modellen gaat beperken tot 180 kilometer per uur. Het voornemen volgt uit Vision 2020, een meerjarenprogramma dat als doel heeft dat er geen enkel dodelijk ongeval meer plaatsvindt met een Volvo.

Volvo constateert op basis van eigen onderzoek dat heel veel zaken met technische hulpmiddelen (zoals rijhulpsystemen) bereikt kunnen worden, maar dat de automobilist de zwakke schakel blijft. Zaken als snelheidsovertreding, alcohol- en drugsgebruik of afleiding door mobiele telefoons blijven gevaarlijk. Volvo zegt op de site dat het de discussie wil aangaan of autofabrikanten het recht hebben – of zelfs de plicht – om technologie in auto’s te installeren die het gedrag van de chauffeur verandert.

We streven naar het beëindigen van ernstige verwondingen en dodelijke slachtoffers in onze auto’s.

Håkan Samuelsson, ceo van Volvo

Het beperken van de snelheid van auto’s is een eerste stap, stelt Volvo-ceo Håkan Samuelsson. “We streven naar het beëindigen van ernstige verwondingen en dodelijke slachtoffers in onze auto’s. En hoewel een snelheidsbeperking geen wondermiddel is, is het de moeite waard als we zelfs maar één leven redden.” Het beperken van de topsnelheid van auto’s is in Duitsland een groot taboe, constateerde Automotive columnist Wim Oude Weernink al eerder, terwijl het de industrie veel ontwikkelkosten bespaart.

Naast het beperken van de topsnelheid onderzoekt het bedrijf ook hoe een combinatie van snelheidsregeling en kaarttechnologie de snelheden rond scholen en ziekenhuizen in de toekomst automatisch kan beperken.

Volvo presenteert op 20 maart tijdens een Zweeds veiligheidsevenement ideeën om ook de probleemgebieden alcohol-, drugs-, en medicijngebruik en afleiding aan te pakken.