Infrastructuur

Laatste update:

Fastned ziet omzet en verlies stijgen

Een van de nieuwe Fastned-stations in Duitsland (foto: Fastned)

Ook het aantal klanten van het laadbedrijf voor elektrische auto’s steeg fors. Het geleden verlies steeg echter ook.

Fastned is het afgelopen jaar hard gegroeid. In 2018 nam de omzet met 195 procent toe tot 1,6 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers. In totaal werd er door 17.923 klanten ruim 2,9 miljoen kWh bij Fastned geladen, een stijging van 189 procent ten opzichte van 2017. Het verlies van het bedrijf steeg echter ook met 25 procent en is met 6,27 miljoen euro nog steeds fors hoger dan de omzet. Dit heeft te maken met de hoge investeringen die het bedrijf jaarlijks doet. 

Fastned-ceo Michiel Langezaal licht de cijfers toe. “Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is het afgelopen jaar ruim verdubbeld en dat zien we terug in onze cijfers. De omzet, afzet en aantal klanten zijn in 2018 bijna verdrievoudigd. Er komen steeds meer betaalbare elektrische auto’sbetaalbare elektrische auto’s op de weg met een goede range die snel kunnen laden. We blijven daarom de capaciteit uitbreiden, zowel door meer stations te bouwen, als door meer laders per station te plaatsen en het aantal snellere laders uit te breiden. Op veel van onze stations hebben we al extra laders bijgeplaatst, waaronder 175 kW laders, die te upgraden zijn tot 350 kWDaarmee gaat laden steeds meer op tanken lijken.” Eind 2018 bezat het bedrijf 85 laadstations (2017: 63) en waren er 212 locaties gereserveerd (2017: 195). Het eind van de groei van het aantal laadstations is dus nog niet in zicht. 

Het eigen vermogen van Fastned is nagenoeg gelijk gebleven en bedroeg eind vorig jaar 2,79 miljoen. Om de investeringen te kunnen dragen werden diverse malen nieuwe obligaties uitgegeven, zo blijkt uit het jaarverslag.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Maarten
Fastned ziet omzet en verlies stijgen | Fleet&Mobility

Fastned ziet omzet en verlies stijgen

Maarten Maarten
• Laatste update:
Een van de nieuwe Fastned-stations in Duitsland (foto: Fastned)

Fastned is het afgelopen jaar hard gegroeid. In 2018 nam de omzet met 195 procent toe tot 1,6 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers. In totaal werd er door 17.923 klanten ruim 2,9 miljoen kWh bij Fastned geladen, een stijging van 189 procent ten opzichte van 2017. Het verlies van het bedrijf steeg echter ook met 25 procent en is met 6,27 miljoen euro nog steeds fors hoger dan de omzet. Dit heeft te maken met de hoge investeringen die het bedrijf jaarlijks doet. 

Fastned-ceo Michiel Langezaal licht de cijfers toe. “Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is het afgelopen jaar ruim verdubbeld en dat zien we terug in onze cijfers. De omzet, afzet en aantal klanten zijn in 2018 bijna verdrievoudigd. Er komen steeds meer betaalbare elektrische auto’sbetaalbare elektrische auto’s op de weg met een goede range die snel kunnen laden. We blijven daarom de capaciteit uitbreiden, zowel door meer stations te bouwen, als door meer laders per station te plaatsen en het aantal snellere laders uit te breiden. Op veel van onze stations hebben we al extra laders bijgeplaatst, waaronder 175 kW laders, die te upgraden zijn tot 350 kWDaarmee gaat laden steeds meer op tanken lijken.” Eind 2018 bezat het bedrijf 85 laadstations (2017: 63) en waren er 212 locaties gereserveerd (2017: 195). Het eind van de groei van het aantal laadstations is dus nog niet in zicht. 

Het eigen vermogen van Fastned is nagenoeg gelijk gebleven en bedroeg eind vorig jaar 2,79 miljoen. Om de investeringen te kunnen dragen werden diverse malen nieuwe obligaties uitgegeven, zo blijkt uit het jaarverslag.