Infrastructuur

Laatste update:

Raad van State: Tankstations mogen laadpalen plaatsen, maar niet teveel

Fastned was in beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak waarin tankstations laadpalen mogen plaatsen. (Foto: Fastned)

Tankstations mogen laadpalen plaatsen, maar wel in redelijke aantallen. Dat heeft de Raad van State bepaald. Laadpaalleverancier Fastned was in beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak waarin tankstations laadpalen mogen plaatsen. 

Fastned kreeg toestemming om laadstations te plaatsen op rustplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. Dat was in de veronderstelling dat zij dan niet zouden hoeven concurreren met de al bestaande tankstations. Maar eerder al werden er door de tankstations laadpalen geplaatst.

De Raad van State oordeelt dat de tankstations elektrische laadpalen op hun terreinen mogen plaatsen. Wel heeft de hoogste bestuursrechter als voorwaarde gesteld dat het aanbieden van benzine en gas de hoofdactiviteit blijft van deze tankstations. Fastned kreeg in het geval van Tankstation Peulwijk-Oost aan de A4 gelijk van de RvS. Die voldoet volgens de rechter bijvoorbeeld niet aan de evenredigheidsvoorwaarde. Daar was een vergunning verleend voor vier laadpalen, maar het tankstation heeft slechts zes tankzuilen. Lees verder op Automotive Online.

Raad van State: Tankstations mogen laadpalen plaatsen, maar niet teveel | Fleet&Mobility

Raad van State: Tankstations mogen laadpalen plaatsen, maar niet teveel

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Fastned was in beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak waarin tankstations laadpalen mogen plaatsen. (Foto: Fastned)

Fastned kreeg toestemming om laadstations te plaatsen op rustplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. Dat was in de veronderstelling dat zij dan niet zouden hoeven concurreren met de al bestaande tankstations. Maar eerder al werden er door de tankstations laadpalen geplaatst.

De Raad van State oordeelt dat de tankstations elektrische laadpalen op hun terreinen mogen plaatsen. Wel heeft de hoogste bestuursrechter als voorwaarde gesteld dat het aanbieden van benzine en gas de hoofdactiviteit blijft van deze tankstations. Fastned kreeg in het geval van Tankstation Peulwijk-Oost aan de A4 gelijk van de RvS. Die voldoet volgens de rechter bijvoorbeeld niet aan de evenredigheidsvoorwaarde. Daar was een vergunning verleend voor vier laadpalen, maar het tankstation heeft slechts zes tankzuilen. Lees verder op Automotive Online.