Mobility Matters | Hyundai aandeelhouder Ionity

Beeld: Ionity

Hyundai Motor Group is toegetreden tot snellaadconsortium Ionity. Zusterbedrijf Kia was al partner. Andere aandeelhouders zijn BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen Group. Ionity, dat onder meer concurreert met The NewMotion en Fastned, legt een oplaadnetwerk met ultrasnelle laadstations langs de Europese snelwegen aan. Ionity heeft momenteel een netwerk van 200 laadstations in Europa, met 860 laadpunten. De exploitant wil dit jaar zijn netwerk verder uitbreiden in 24 Europese landen. Het concern verhoogde begin dit jaar zijn tarieven tot 79 cent per kilowattuur. Voor de zogenoemde Connected Mobility Service providers (MSP’s), waaronder de merken van de jointventurepartners en andere zakelijke klanten, geldt een niet nader genoemd kortingstarief.

MSN gaat met Felyxfelyx scooter 2020 foto felyx

Leasemaatschappij Mobility Service Nederland gaat samen met deelscooterplatform Felyx. Mobility Service least 600 elektrische scooters en 1.500 batterijen aan Felyx, die vooral worden gebruikt in Rotterdam. De scooters worden vooral gebruikt voor de ‘last mile’ van een treinstation naar de binnenstad. Gebruikers kunnen via de app van Felyx een e-scooter (Zie afbeelding. Bron: Felyx) vinden in hun omgeving. Na gebruik melden ze zich af en gaat de e-scooter automatisch op slot. Felyx is in 2017 begonnen, met het aanbieden van 100 elektrische deelscooters in Amsterdam. Het bedrijf is actief in verschillende steden in Nederland en België.

Louwman lanceert privéleaseportaalprivelease mobility media 2020 foto shutterstock

Auto-importeur Louwman heeft een portaal ontwikkeld voor zijn private lease klanten: Mijncontract. De app MijnContract wordt ingezet als klantportaal door dochteronderneming Alcredis Finance. Zowel nieuwe private lease-klanten, als de bestaande 16.500 kunnen gebruik maken van het portaal. De app is daarnaast ook toegankelijk voor dealerbedrijven van de Louwman Group en backoffice medewerkers van Alcredis. Het digitaliseren van het volledige klantcontact moet tot een lager klantverloop leiden en een efficiënter intakeproces. Het doel van het klantportaal is dat de verwachte groei van 60 procent in de private lease-divisie opgevangen kan worden met de huidige medewerkers van Alcredis. In het klantportaal kan een klant persoonlijke gegevens wijzigen en allerlei informatie inzien, zoals facturen en het aantal gereden kilometers ten opzichte van het contract. Alcredis hoopt de data die in de app wordt verzameld in de toekomst te gebruiken voor zakelijke toepassingen. Tex Gunning, ceo van Leaseplan, zei in een interview op het Automotive Leasing Event te verwachten dat de toenemende groei in private lease alleen kan worden opgevangen met vergaande digitalering. 

Royal HaskoningDHV koopt Britse mobiliteitsadviseurhoofdkantoor royal haskoning 2020 bron royalhaskoning

Royal HaskoningDHV neemt de Britse
mobiliteitsspeler ITP over. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt. Royal HaskoningDHV is een wereldwijd opererend bedrijf, terwijl ITP zich primair richt op de Britse markt. Beide bedrijven adviseren bedrijven en overheden bij mobiliteitsvraagstukken. “Om onze steden toegankelijk en leefbaar te houden, is een frisse kijk vereist – van strategisch advies en digitale diensten tot technische engineering”, schrijft Royal HaskoningDHV. Erik Oostwegel, ceo van Royal HaskoningDHV, zegt verheugd te zijn met de fusie. “Door onze krachten te bundelen met ITP kunnen we de mobiliteitstransitie vorm geven. We kunnen daardoor een grotere positieve impact hebben op de samenleving, vooral in een wereld waar na de pandemie nieuwe perspectieven op mobiliteit nodig zijn.” Jon Parker, directeur van ITP: “Royal HaskoningDHV en ITP delen de overtuiging dat we met duurzame oplossingen onze steden bereikbaar en leefbaar houden. Het samenbrengen van onze Nederlandse en Britse ervaring in duurzame mobiliteit stelt ons in staat om wereldwijd onze klanten beter van dienst te zijn.”

Leaseplan en ALD zien winst dalen door coronacrisis

De impact van de coronacrisis is ook bij leasemaatschappijen waarneembaar. Zo boekte Leaseplan over het derde kwartaal een nettowinst van 110 miljoen euro (bijzondere lasten buiten beschouwing gelaten), een daling van 21 procent ten opzichte van vorig jaar. In het tweede kwartaal was het nettoresultaat nog 37,4 procent lager dan het jaar daarvoor. De omzet van Leaseplan Corporation kwam in het derde kwartaal uit op 2,5 miljard euro, een daling van 1,8 procent.

Over de eerste drie kwartalen kromp de vloot met 0,6 procent naar 1,85 miljoen auto’s. Met car-as-a-service, waar leasing onder valt, werd een winst gerealiseerd van 128 miljoen euro (-16,8%), maar occasiondivisie Carnext eindigde in de min. Over de eerste negen maanden daalde de omzet met 1,8 procent naar 7,4 miljard euro. Het netto resultaat kwam uit op 207,6 miljoen euro (-27,9%), mede door een verlies bij Carnext van 57 miljoen euro.

Ook leasemaatschappij ALD realiseerde in het derde kwartaal van 2020 een lagere nettowinst: namelijk van 140,6 miljoen euro, 3,7 procent minder dan in 2019. Over de eerste negen maanden kwam de winst uit op 347,5 miljoen euro (2019: 426,8 miljoen). ALD beheert eind Q3 wereldwijd 1,76 miljoen voertuigen in 43 landen. Dit is een groei van 1,6 procent. ALD Automotive zet met het nieuwe strategische plan Move 2025 in op een groei naar 2,3 miljoen leasecontracten. Die groei moet vooral komen uit private lease, occasion (private) lease, het mobiliteitsplatform Move en shortlease.

Lekker veiligmobility matters artikel mobility media 2020 foto shutterstock

Auto’s krijgen steeds meer functies om de bestuurder te ondersteunen tijdens het rijden. Zoals Forward Collision Warning (FCW), Trafic Sign Recognityion (TSR) en de Intelligent Speed Assistance (ISA). Om er voor te zorgen dat de bestuurder weet waar alle afkortingen voor zijn, zodat hij de assistentie op de juiste manier inzet, heeft de ADAS-alliantie het ADAS Woordenboek uitgegeven. Op de lijst staat voor elk ADAS systeem een standaard naam en een korte omschrijving. Door te werken met dezelfde termen en omschrijvingen moet het gebruik van de rijhulpsystemen duidelijker en veiliger worden. Volgens projectleider Chris Hottentot van de ADAS Alliantie, worden er momenteel verschillende benamingen gehanteerd worden voor dezelfde systemen. “De EU, EuroNCAP en de American Automobile Association (AAA) gebruiken verschillende namen. Daarnaast hanteert men per automerk ook nog eens andere termen, vaak marketing-gedreven. En al die namen worden ook niet altijd goed begrepen. Het is dus niet gek dat een gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet.”

Cijfers

De Europese laadinfrastructuur blijft achter bij de groei van elektrische auto’s. Dat stelt autofabrikantenvereniging Acea naar aanleiding van de studie Making the transition to zero-emission mobility. In de afgelopen 3 jaar is de verkoop van elektrische auto’s met 110 procent gegroeid naar ruim 458.000 auto’s. Het aantal laadpunten groeide met 58 procent naar circa 200.000. Volgens Acea toont dit aan dat de investeringen in de Europese laadinfrastructuur niet op gelijke voet staat met de toename aan elektrische auto’s. Ook het aantal snellaadpunten blijft met 28.586 achter in vergelijking met het aantal reguliere laadpunten (171.239 stuks).
Ruim 75 procent van de publieke laadpunten bevindt zich in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hierin is Nederland koploper, met 50.824 laad punten; Cyprus heeft er bijvoorbeeld 38. Volgens een schatting van de Europese Commissie zijn er in 2030 2.800.000 laadpunten nodig om te voldoen aan de vraag.

De verkoop van (semi-) elektrische auto’s loopt in de Europese Unie sterk uiteen. Zo zijn er in 2019 in Estland slechts 97 elektrische auto’s verkocht (0,3% marktaandeel in de nieuwverkoop), in Duitsland 108.629 (3% marktaandeel). Een EV-marktaandeel van meer dan 3% komt alleen voor in West-Europese landen. Dankzij de subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s zijn er in Nederland 66.801 auto’s verkocht, waardoor het marktaandeel in de nieuwverkoop op 15 procent ligt. De subsidiepot was dan ook razendsnel leeg.

De totale leasevloot van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen is in het derde kwartaal gegroeid met 1 procent naar 987.000 auto’s. Dat meldt VNA in zijn kwartaalbericht. De grootste groei werd gerealiseerd in de private leasevloot (3,9 procent). Over het eerste half jaar was er nog een groei van de totale leasevloot van 0,5 procent te zien.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Mobility Matters | Hyundai aandeelhouder Ionity | Fleet&Mobility

Mobility Matters | Hyundai aandeelhouder Ionity

Redactie Redactie
Beeld: Ionity

MSN gaat met Felyxfelyx scooter 2020 foto felyx

Leasemaatschappij Mobility Service Nederland gaat samen met deelscooterplatform Felyx. Mobility Service least 600 elektrische scooters en 1.500 batterijen aan Felyx, die vooral worden gebruikt in Rotterdam. De scooters worden vooral gebruikt voor de ‘last mile’ van een treinstation naar de binnenstad. Gebruikers kunnen via de app van Felyx een e-scooter (Zie afbeelding. Bron: Felyx) vinden in hun omgeving. Na gebruik melden ze zich af en gaat de e-scooter automatisch op slot. Felyx is in 2017 begonnen, met het aanbieden van 100 elektrische deelscooters in Amsterdam. Het bedrijf is actief in verschillende steden in Nederland en België.

Louwman lanceert privéleaseportaalprivelease mobility media 2020 foto shutterstock

Auto-importeur Louwman heeft een portaal ontwikkeld voor zijn private lease klanten: Mijncontract. De app MijnContract wordt ingezet als klantportaal door dochteronderneming Alcredis Finance. Zowel nieuwe private lease-klanten, als de bestaande 16.500 kunnen gebruik maken van het portaal. De app is daarnaast ook toegankelijk voor dealerbedrijven van de Louwman Group en backoffice medewerkers van Alcredis. Het digitaliseren van het volledige klantcontact moet tot een lager klantverloop leiden en een efficiënter intakeproces. Het doel van het klantportaal is dat de verwachte groei van 60 procent in de private lease-divisie opgevangen kan worden met de huidige medewerkers van Alcredis. In het klantportaal kan een klant persoonlijke gegevens wijzigen en allerlei informatie inzien, zoals facturen en het aantal gereden kilometers ten opzichte van het contract. Alcredis hoopt de data die in de app wordt verzameld in de toekomst te gebruiken voor zakelijke toepassingen. Tex Gunning, ceo van Leaseplan, zei in een interview op het Automotive Leasing Event te verwachten dat de toenemende groei in private lease alleen kan worden opgevangen met vergaande digitalering. 

Royal HaskoningDHV koopt Britse mobiliteitsadviseurhoofdkantoor royal haskoning 2020 bron royalhaskoning

Royal HaskoningDHV neemt de Britse
mobiliteitsspeler ITP over. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt. Royal HaskoningDHV is een wereldwijd opererend bedrijf, terwijl ITP zich primair richt op de Britse markt. Beide bedrijven adviseren bedrijven en overheden bij mobiliteitsvraagstukken. “Om onze steden toegankelijk en leefbaar te houden, is een frisse kijk vereist – van strategisch advies en digitale diensten tot technische engineering”, schrijft Royal HaskoningDHV. Erik Oostwegel, ceo van Royal HaskoningDHV, zegt verheugd te zijn met de fusie. “Door onze krachten te bundelen met ITP kunnen we de mobiliteitstransitie vorm geven. We kunnen daardoor een grotere positieve impact hebben op de samenleving, vooral in een wereld waar na de pandemie nieuwe perspectieven op mobiliteit nodig zijn.” Jon Parker, directeur van ITP: “Royal HaskoningDHV en ITP delen de overtuiging dat we met duurzame oplossingen onze steden bereikbaar en leefbaar houden. Het samenbrengen van onze Nederlandse en Britse ervaring in duurzame mobiliteit stelt ons in staat om wereldwijd onze klanten beter van dienst te zijn.”

Leaseplan en ALD zien winst dalen door coronacrisis

De impact van de coronacrisis is ook bij leasemaatschappijen waarneembaar. Zo boekte Leaseplan over het derde kwartaal een nettowinst van 110 miljoen euro (bijzondere lasten buiten beschouwing gelaten), een daling van 21 procent ten opzichte van vorig jaar. In het tweede kwartaal was het nettoresultaat nog 37,4 procent lager dan het jaar daarvoor. De omzet van Leaseplan Corporation kwam in het derde kwartaal uit op 2,5 miljard euro, een daling van 1,8 procent.

Over de eerste drie kwartalen kromp de vloot met 0,6 procent naar 1,85 miljoen auto’s. Met car-as-a-service, waar leasing onder valt, werd een winst gerealiseerd van 128 miljoen euro (-16,8%), maar occasiondivisie Carnext eindigde in de min. Over de eerste negen maanden daalde de omzet met 1,8 procent naar 7,4 miljard euro. Het netto resultaat kwam uit op 207,6 miljoen euro (-27,9%), mede door een verlies bij Carnext van 57 miljoen euro.

Ook leasemaatschappij ALD realiseerde in het derde kwartaal van 2020 een lagere nettowinst: namelijk van 140,6 miljoen euro, 3,7 procent minder dan in 2019. Over de eerste negen maanden kwam de winst uit op 347,5 miljoen euro (2019: 426,8 miljoen). ALD beheert eind Q3 wereldwijd 1,76 miljoen voertuigen in 43 landen. Dit is een groei van 1,6 procent. ALD Automotive zet met het nieuwe strategische plan Move 2025 in op een groei naar 2,3 miljoen leasecontracten. Die groei moet vooral komen uit private lease, occasion (private) lease, het mobiliteitsplatform Move en shortlease.

Lekker veiligmobility matters artikel mobility media 2020 foto shutterstock

Auto’s krijgen steeds meer functies om de bestuurder te ondersteunen tijdens het rijden. Zoals Forward Collision Warning (FCW), Trafic Sign Recognityion (TSR) en de Intelligent Speed Assistance (ISA). Om er voor te zorgen dat de bestuurder weet waar alle afkortingen voor zijn, zodat hij de assistentie op de juiste manier inzet, heeft de ADAS-alliantie het ADAS Woordenboek uitgegeven. Op de lijst staat voor elk ADAS systeem een standaard naam en een korte omschrijving. Door te werken met dezelfde termen en omschrijvingen moet het gebruik van de rijhulpsystemen duidelijker en veiliger worden. Volgens projectleider Chris Hottentot van de ADAS Alliantie, worden er momenteel verschillende benamingen gehanteerd worden voor dezelfde systemen. “De EU, EuroNCAP en de American Automobile Association (AAA) gebruiken verschillende namen. Daarnaast hanteert men per automerk ook nog eens andere termen, vaak marketing-gedreven. En al die namen worden ook niet altijd goed begrepen. Het is dus niet gek dat een gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet.”

Cijfers

De Europese laadinfrastructuur blijft achter bij de groei van elektrische auto’s. Dat stelt autofabrikantenvereniging Acea naar aanleiding van de studie Making the transition to zero-emission mobility. In de afgelopen 3 jaar is de verkoop van elektrische auto’s met 110 procent gegroeid naar ruim 458.000 auto’s. Het aantal laadpunten groeide met 58 procent naar circa 200.000. Volgens Acea toont dit aan dat de investeringen in de Europese laadinfrastructuur niet op gelijke voet staat met de toename aan elektrische auto’s. Ook het aantal snellaadpunten blijft met 28.586 achter in vergelijking met het aantal reguliere laadpunten (171.239 stuks).
Ruim 75 procent van de publieke laadpunten bevindt zich in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hierin is Nederland koploper, met 50.824 laad punten; Cyprus heeft er bijvoorbeeld 38. Volgens een schatting van de Europese Commissie zijn er in 2030 2.800.000 laadpunten nodig om te voldoen aan de vraag.

De verkoop van (semi-) elektrische auto’s loopt in de Europese Unie sterk uiteen. Zo zijn er in 2019 in Estland slechts 97 elektrische auto’s verkocht (0,3% marktaandeel in de nieuwverkoop), in Duitsland 108.629 (3% marktaandeel). Een EV-marktaandeel van meer dan 3% komt alleen voor in West-Europese landen. Dankzij de subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s zijn er in Nederland 66.801 auto’s verkocht, waardoor het marktaandeel in de nieuwverkoop op 15 procent ligt. De subsidiepot was dan ook razendsnel leeg.

De totale leasevloot van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen is in het derde kwartaal gegroeid met 1 procent naar 987.000 auto’s. Dat meldt VNA in zijn kwartaalbericht. De grootste groei werd gerealiseerd in de private leasevloot (3,9 procent). Over het eerste half jaar was er nog een groei van de totale leasevloot van 0,5 procent te zien.