Inkoopmanagement

Laatste update:

Werkgeverscoalitie Anders Reizen: wagenpark emissievrij in 2025

Foto: Shutterstock

In 2025 moeten de wagenparken van 37 Nederlandse werkgevers, die zijn verenigd in de coalitie Anders Reizen, volledig fossielvrij zijn. Dat hebben de ceo’s van deze ondernemingen afgesproken. Dat betekent dat er gezamenlijk 23 duizend emissieloze voertuigen worden geïntroduceerd in de wagenparken van deze bedrijven.

Het initiatief moet bijdragen aan de doelstelling van Anders Reizen om in 2030 de helft van de “zakelijke” CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 2016. De voortgang wordt jaarlijks gerapporteerd waarbij ook de aansprekende succesvoorbeelden worden gedeeld.

Flexibeler reizen

De coronacrisis lijkt een goed momentum te zijn om versneld de CO2-uitstoot terug te dringen. “Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt met nieuwe ogen gekeken naar het mobiliteitsbeleid: Covid-19 zorgt voor een versnelling van de trend naar schoner, minder en flexibeler reizen door werknemers”, zegt Hugo Houppermans, directeur van de coalitie Anders Reizen. “Een nieuw evenwicht tussen thuiswerken en kantoorwerken is het moment om vervolgstappen te zetten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid is aangebroken.”

Businesscase

De coalitie ziet het aantal drempels om de mobiliteit te verduurzamen ook afnemen. “Het is tegenwoordig mogelijk om kortere leasecontracten voor brandstofauto’s aan te gaan, zodat je sneller kunt overstappen op een elektrische. Ook is de actieradius van elektrische auto’s flink verbeterd en het aanbod een stuk groter. Daarmee wordt de businesscase interessanter voor bedrijven; de operationele kosten van elektrische auto’s kunnen al lager zijn dan van een fossiele.”

De coalitie Anders Reizen telt 70 organisaties met een totale omvang van 500 duizend werknemers. Bij de ondertekenaars van de verklaring ‘Fossielvrij wagenpark in 2025’ behoren onder andere Royal HaskoningDHV, Eneco, Leaseplan en de Volksbank. Eerder maakte ook de politie bekend een test te starten met emissieloze auto’s.

Werkgeverscoalitie Anders Reizen: wagenpark emissievrij in 2025 | Fleet&Mobility

Werkgeverscoalitie Anders Reizen: wagenpark emissievrij in 2025

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Het initiatief moet bijdragen aan de doelstelling van Anders Reizen om in 2030 de helft van de “zakelijke” CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 2016. De voortgang wordt jaarlijks gerapporteerd waarbij ook de aansprekende succesvoorbeelden worden gedeeld.

Flexibeler reizen

De coronacrisis lijkt een goed momentum te zijn om versneld de CO2-uitstoot terug te dringen. “Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt met nieuwe ogen gekeken naar het mobiliteitsbeleid: Covid-19 zorgt voor een versnelling van de trend naar schoner, minder en flexibeler reizen door werknemers”, zegt Hugo Houppermans, directeur van de coalitie Anders Reizen. “Een nieuw evenwicht tussen thuiswerken en kantoorwerken is het moment om vervolgstappen te zetten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid is aangebroken.”

Businesscase

De coalitie ziet het aantal drempels om de mobiliteit te verduurzamen ook afnemen. “Het is tegenwoordig mogelijk om kortere leasecontracten voor brandstofauto’s aan te gaan, zodat je sneller kunt overstappen op een elektrische. Ook is de actieradius van elektrische auto’s flink verbeterd en het aanbod een stuk groter. Daarmee wordt de businesscase interessanter voor bedrijven; de operationele kosten van elektrische auto’s kunnen al lager zijn dan van een fossiele.”

De coalitie Anders Reizen telt 70 organisaties met een totale omvang van 500 duizend werknemers. Bij de ondertekenaars van de verklaring ‘Fossielvrij wagenpark in 2025’ behoren onder andere Royal HaskoningDHV, Eneco, Leaseplan en de Volksbank. Eerder maakte ook de politie bekend een test te starten met emissieloze auto’s.