Leasing en verhuur

Laatste update:

Leaseplan start wereldwijde lobby voor aanleg laadinfrastructuur

Gunning: EV-bezitters zijn het zat dat de overheid niets doet aan het verbeteren van de laadinfrastructuur. (Foto: Shutterstock)

Leaseplan Corporation heeft samen met laadplatformbedrijf PowerD ChargeUpNow gelanceerd, een wereldwijd initiatief dat lokale en nationale beleidsmakers oproept om te zorgen voor een wereldwijde en duurzame laadinfrastructuur.

Het initiatief heeft tot doel om wereldwijd overheden te overtuigen om laden eenvoudig en betaalbaar aan te bieden. Topman Tex Gunning meldde eerder deze maand al dat er nog veel problemen zijn met laden en laadinfrastructuur, ook in Nederland. ChargeUpNow heeft vijf beleidsaanbevelingen. Er moeten wereldwijd netwerken van openbaar beschikbare laadstations komen met een hoge laadsnelheid, zodat laden eerder minuten dan uren duurt. Ook moet de administratieve rompslomp worden verminderd, moet laadinfrastructuur onderdeel zijn van grote (nieuw)bouwplannen, moet er meer gebruik gemaakt worden van groene stroom en moeten er publiek-private samenwerkingen opgetuigd worden om laadinfrastructuur te ontwikkelen op bedrijventerreinen. 

Gunning herhaalt in het persbericht zijn klachten. “EV-bezitters zijn het zat dat de overheid niets doet aan het verbeteren van de laadinfrastructuur. Dit belemmert een massale acceptatie van elektrisch vervoer en die acceptatie is cruciaal om klimaatverandering tegen te gaan. Met ChargeUpNow geven we een duidelijke en directe boodschap aan nationale en lokale beleidsmakers. Er zijn al universele, betaalbare en duurzame EV-laadoplossingen, het enige dat ontbreekt is actie bij beleidsmakers.”  

Opslaan

Leaseplan nam eerder dit jaar een meerderheidsbelang in PowerD. Dat bedrijf richt zich op het verbeteren van laadprocessen en groen laden. “Elektrische voertuigen kunnen een belangrijke rol spelen door de overtollige elektriciteit uit wind- en zonne-energie op te slaan op momenten dat de vraag naar energie laag is. Daarmee wordt voorkomen dat EV’s opgeladen worden met elektriciteit afkomstig van energiecentrales. EV’s kunnen ’s avonds zelfs energie leveren aan huizen, waardoor de totale behoefte aan fossiele energie afneemt”, zegt oprichter Pieter Willems.

Netbeheerder Tennet bouwt aan een landelijk platform waarmee bezitters van elektrische auto’s energie aan het netwerk kunnen verkopen.

Leaseplan start wereldwijde lobby voor aanleg laadinfrastructuur | Fleet&Mobility

Leaseplan start wereldwijde lobby voor aanleg laadinfrastructuur

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Gunning: EV-bezitters zijn het zat dat de overheid niets doet aan het verbeteren van de laadinfrastructuur. (Foto: Shutterstock)

Het initiatief heeft tot doel om wereldwijd overheden te overtuigen om laden eenvoudig en betaalbaar aan te bieden. Topman Tex Gunning meldde eerder deze maand al dat er nog veel problemen zijn met laden en laadinfrastructuur, ook in Nederland. ChargeUpNow heeft vijf beleidsaanbevelingen. Er moeten wereldwijd netwerken van openbaar beschikbare laadstations komen met een hoge laadsnelheid, zodat laden eerder minuten dan uren duurt. Ook moet de administratieve rompslomp worden verminderd, moet laadinfrastructuur onderdeel zijn van grote (nieuw)bouwplannen, moet er meer gebruik gemaakt worden van groene stroom en moeten er publiek-private samenwerkingen opgetuigd worden om laadinfrastructuur te ontwikkelen op bedrijventerreinen. 

Gunning herhaalt in het persbericht zijn klachten. “EV-bezitters zijn het zat dat de overheid niets doet aan het verbeteren van de laadinfrastructuur. Dit belemmert een massale acceptatie van elektrisch vervoer en die acceptatie is cruciaal om klimaatverandering tegen te gaan. Met ChargeUpNow geven we een duidelijke en directe boodschap aan nationale en lokale beleidsmakers. Er zijn al universele, betaalbare en duurzame EV-laadoplossingen, het enige dat ontbreekt is actie bij beleidsmakers.”  

Opslaan

Leaseplan nam eerder dit jaar een meerderheidsbelang in PowerD. Dat bedrijf richt zich op het verbeteren van laadprocessen en groen laden. “Elektrische voertuigen kunnen een belangrijke rol spelen door de overtollige elektriciteit uit wind- en zonne-energie op te slaan op momenten dat de vraag naar energie laag is. Daarmee wordt voorkomen dat EV’s opgeladen worden met elektriciteit afkomstig van energiecentrales. EV’s kunnen ’s avonds zelfs energie leveren aan huizen, waardoor de totale behoefte aan fossiele energie afneemt”, zegt oprichter Pieter Willems.

Netbeheerder Tennet bouwt aan een landelijk platform waarmee bezitters van elektrische auto’s energie aan het netwerk kunnen verkopen.