Personenauto's

Minder autodiefstallen in H1

In de eerste helft van dit jaar zijn er in Nederland 5.492 personenauto’s gestolen, dat zijn er 4,4 procent minder dan in 2013. Meest opvallende daler is de Volkswagen Golf. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Volgens AVc-directeur Titus Visser worden “gestolen auto`s sneller internationaal gesignaleerd, zijn de beveiligingsmogelijkheden van auto`s verbeterd en nemen ook importeurs maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan.”

Golf
De afgenomen populariteit van de Golf onder het dievengilde is volgens de AVc vooral te danken aan de inspanningen van de fabrikant en de importeur. Er werden er in de eerste zes maanden van dit jaar 23 procent minder van gestolen dan in de eerste helft van 2013. 

Zo ontwikkelde Pon een folder met preventietips en extra beveiligingsmogelijkheden en wisselt Volkswagen sinds kort informatie uit met de Nederlandse politie. Bij de aangifte van diefstal van een auto gaat er niet alleen een signaal naar het kentekenregister en naar Interpol, maar ook naar de fabriek. Wordt die auto ergens ter wereld bij een garage aan het diagnoseapparaat gekoppeld, dan gaat er automatisch een bericht naar de Nederlandse politie met informatie waar de auto zich op dat moment bevindt. Hetzelfde gebeurt bij het bestellen van onderdelen.

Evoque
Het systeem werkt voor alle merken van de Volkswagen Groep, dus onder andere ook Audi, Seat en VW bedrijfswagens. Ook Landrover en Mitsubishi namen maatregelen om de beveiliging van de Evoque en de Outlander te verbeteren. Visser roept fabrikanten van andere merken op om zich ook bij dit initiatief aan te sluiten.

Financiële schade niet gedaald
Ondanks de daling van het aantal autodiefstallen is de financiële schade niet afgenomen. Dit omdat criminelen meer jonge auto`s meenamen. De diefstal van auto`s van 0 tot en met 4 jaar oud steeg met 177 stuks (9%). Van de 3- en 4-jarige auto`s wordt slechts 24% teruggevonden. Van alle gestolen auto`s over alle leeftijden wordt 38% teruggevonden.

In 2013 noteerde AVc over het hele jaar een stijging van het aantal autodiefstallen van 3,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Minder autodiefstallen in H1 | Fleet&Mobility

Minder autodiefstallen in H1

Redactie Redactie

Volgens AVc-directeur Titus Visser worden “gestolen auto`s sneller internationaal gesignaleerd, zijn de beveiligingsmogelijkheden van auto`s verbeterd en nemen ook importeurs maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan.”

Golf
De afgenomen populariteit van de Golf onder het dievengilde is volgens de AVc vooral te danken aan de inspanningen van de fabrikant en de importeur. Er werden er in de eerste zes maanden van dit jaar 23 procent minder van gestolen dan in de eerste helft van 2013. 

Zo ontwikkelde Pon een folder met preventietips en extra beveiligingsmogelijkheden en wisselt Volkswagen sinds kort informatie uit met de Nederlandse politie. Bij de aangifte van diefstal van een auto gaat er niet alleen een signaal naar het kentekenregister en naar Interpol, maar ook naar de fabriek. Wordt die auto ergens ter wereld bij een garage aan het diagnoseapparaat gekoppeld, dan gaat er automatisch een bericht naar de Nederlandse politie met informatie waar de auto zich op dat moment bevindt. Hetzelfde gebeurt bij het bestellen van onderdelen.

Evoque
Het systeem werkt voor alle merken van de Volkswagen Groep, dus onder andere ook Audi, Seat en VW bedrijfswagens. Ook Landrover en Mitsubishi namen maatregelen om de beveiliging van de Evoque en de Outlander te verbeteren. Visser roept fabrikanten van andere merken op om zich ook bij dit initiatief aan te sluiten.

Financiële schade niet gedaald
Ondanks de daling van het aantal autodiefstallen is de financiële schade niet afgenomen. Dit omdat criminelen meer jonge auto`s meenamen. De diefstal van auto`s van 0 tot en met 4 jaar oud steeg met 177 stuks (9%). Van de 3- en 4-jarige auto`s wordt slechts 24% teruggevonden. Van alle gestolen auto`s over alle leeftijden wordt 38% teruggevonden.

In 2013 noteerde AVc over het hele jaar een stijging van het aantal autodiefstallen van 3,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor.