Personenauto's

Laatste update:

Zakelijk wagenpark is 5,7% ev of hybride

Inmiddels is 5,7 procent van de personenauto’s in het Nederlandse zakelijk wagenpark elektrisch of hybride. Twee jaar geleden was dat net iets meer dan 1 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Conclusr Research op basis van een telefonische enquête onder ruim 2.000 wagenparkbeheerders en zzp’ers.

In totaal rijden er 1,32 miljoen zakelijke auto’s rond, waarvan ongeveer 60.000 een hybride en 15.000 een elektrische aandrijving hebben. Volgens het bureau kiezen bedrijven die hun personenauto’s leasen vaker voor hybride of elektrische voertuigen dan bedrijven die hun personenauto’s zelf kopen.

In 2014 zijn tot september namelijk 28.600 van de hybride en elektrische zakenauto’s gekocht en 46.180 geleaset (38 procent / 62 procent).

Restwaarderisico
Volgens Ton Ketelaars, directeur van Conclusr Research, zal deze forse toename vooral voor een verschuiving gaan zorgen bij brandstofleveranciers die hun afzet zien teruglopen. Het keuzeverschil is volgens Ketelaars niet vanwege de kosten van deze relatief nieuwe technieken. “Lease geeft bedrijven meer flexibiliteit in de keuze. Gekochte auto’s zijn vaak door de ondernemer zelf aangeschaft. Meestal wordt dan voor generieke producten gekozen zonder al te veel restwaarderisico’s. Door het beheer aan een leasemaatschappij uit te besteden worden ook alle risico’s uitbesteed.”

In het onderzoek zijn ook 800 zzp’ers bevraagd naar hun mobiliteitskeuzes. Volgens Ketelaars sluiten vraag en aanbod bij die doelgroep nog niet naadloos op elkaar aan. “Vooral grote leasemaatschappijen hebben volle aandacht voor zzp’ers. Slechts 3 procent leaset een auto en dus is er nog voet aan de grond te krijgen voor de leasemaatschappijen. Toch geeft dit jaar slechts 3 tot 4 procent aan interesse te hebben in lease. Het is een echte kopersmarkt.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Zakelijk wagenpark is 5,7% ev of hybride | Fleet&Mobility

Zakelijk wagenpark is 5,7% ev of hybride

Redactie Redactie
• Laatste update:

In totaal rijden er 1,32 miljoen zakelijke auto’s rond, waarvan ongeveer 60.000 een hybride en 15.000 een elektrische aandrijving hebben. Volgens het bureau kiezen bedrijven die hun personenauto’s leasen vaker voor hybride of elektrische voertuigen dan bedrijven die hun personenauto’s zelf kopen.

In 2014 zijn tot september namelijk 28.600 van de hybride en elektrische zakenauto’s gekocht en 46.180 geleaset (38 procent / 62 procent).

Restwaarderisico
Volgens Ton Ketelaars, directeur van Conclusr Research, zal deze forse toename vooral voor een verschuiving gaan zorgen bij brandstofleveranciers die hun afzet zien teruglopen. Het keuzeverschil is volgens Ketelaars niet vanwege de kosten van deze relatief nieuwe technieken. “Lease geeft bedrijven meer flexibiliteit in de keuze. Gekochte auto’s zijn vaak door de ondernemer zelf aangeschaft. Meestal wordt dan voor generieke producten gekozen zonder al te veel restwaarderisico’s. Door het beheer aan een leasemaatschappij uit te besteden worden ook alle risico’s uitbesteed.”

In het onderzoek zijn ook 800 zzp’ers bevraagd naar hun mobiliteitskeuzes. Volgens Ketelaars sluiten vraag en aanbod bij die doelgroep nog niet naadloos op elkaar aan. “Vooral grote leasemaatschappijen hebben volle aandacht voor zzp’ers. Slechts 3 procent leaset een auto en dus is er nog voet aan de grond te krijgen voor de leasemaatschappijen. Toch geeft dit jaar slechts 3 tot 4 procent aan interesse te hebben in lease. Het is een echte kopersmarkt.”