Infrastructuur

Laatste update:

Fastned wint tender in Verenigd Koninkrijk

Artists' impression van het laadstation in Newcastle. (Foto: Fastned)

Het Nederlandse bedrijf gaat laadstations bouwen en exploiteren in Newcastle en Sunderland.

Dat meldt Fastned vandaag.

De laadstations in de stadscentra van Newcastle en Sunderland worden uitgerust met zes snelladers. In Newcastle zijn twee daarvan 175 kW snelladers die voorbereid zijn voor 350 kW. Elektrische auto’s die voor hoge laadvermogens geschikt zijn, kunnen bij deze stations in tien minuten zo’n 200 kilometer actieradius bijladen.

Samenwerking met universiteit

Een onderdeel van de overeenkomst is dat Fastned nauw gaat samenwerken met onderzoekers van Newcastle University om een beter inzicht te krijgen in het effect van laden op het elektriciteitsnetwerk. Ook wordt de rol van elektrische auto’s en batterij-opslag in toekomstige slimme elektriciteitsnetten onderzocht.

Vorig jaar won het bedrijf al een tender van Transport For London (TFL) om snellaadstations te bouwen en exploiteren in en rondom Londen.

Kwartaalcijfers

Eerder deze week presenteerde Fastned goede kwartaalcijfers over Q1. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017, zijn zowel afzet (+148%), omzet (+140%) als het aantal klanten (+136%) sterk toegenomen. Winst maken doet het bedrijf nog lang niet, maar Fastned meldt wel dat 30 procent van alle Fastned snellaadstations het operationeel break-even punt heeft bereikt. Dit betekent dat de operationele kosten van die stations worden gedekt met de daar gegenereerde inkomsten. Er is regelmatig kritiek op het businessmodel van Fastned. Lees hier de Automotive analyse.

Nieuwe financieringsronde

Het bedrijf is wederom een financieringsronde gestart. Nu voor het aantrekken van 30 miljoen euro nieuw kapitaal via een private placement. Dat geld is bedoeld voor de bouw van 80 tot 100 nieuwe laadstations, waarmee het netwerk kan uitgroeien tot ongeveer 200 stations in vier landen. Fastned streeft ernaar om op termijn te groeien naar een Europees snellaadnetwerk met duizend snellaadstations.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Maarten
Fastned wint tender in Verenigd Koninkrijk | Fleet&Mobility

Fastned wint tender in Verenigd Koninkrijk

Maarten Maarten
• Laatste update:
Artists' impression van het laadstation in Newcastle. (Foto: Fastned)

Dat meldt Fastned vandaag.

De laadstations in de stadscentra van Newcastle en Sunderland worden uitgerust met zes snelladers. In Newcastle zijn twee daarvan 175 kW snelladers die voorbereid zijn voor 350 kW. Elektrische auto’s die voor hoge laadvermogens geschikt zijn, kunnen bij deze stations in tien minuten zo’n 200 kilometer actieradius bijladen.

Samenwerking met universiteit

Een onderdeel van de overeenkomst is dat Fastned nauw gaat samenwerken met onderzoekers van Newcastle University om een beter inzicht te krijgen in het effect van laden op het elektriciteitsnetwerk. Ook wordt de rol van elektrische auto’s en batterij-opslag in toekomstige slimme elektriciteitsnetten onderzocht.

Vorig jaar won het bedrijf al een tender van Transport For London (TFL) om snellaadstations te bouwen en exploiteren in en rondom Londen.

Kwartaalcijfers

Eerder deze week presenteerde Fastned goede kwartaalcijfers over Q1. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017, zijn zowel afzet (+148%), omzet (+140%) als het aantal klanten (+136%) sterk toegenomen. Winst maken doet het bedrijf nog lang niet, maar Fastned meldt wel dat 30 procent van alle Fastned snellaadstations het operationeel break-even punt heeft bereikt. Dit betekent dat de operationele kosten van die stations worden gedekt met de daar gegenereerde inkomsten. Er is regelmatig kritiek op het businessmodel van Fastned. Lees hier de Automotive analyse.

Nieuwe financieringsronde

Het bedrijf is wederom een financieringsronde gestart. Nu voor het aantrekken van 30 miljoen euro nieuw kapitaal via een private placement. Dat geld is bedoeld voor de bouw van 80 tot 100 nieuwe laadstations, waarmee het netwerk kan uitgroeien tot ongeveer 200 stations in vier landen. Fastned streeft ernaar om op termijn te groeien naar een Europees snellaadnetwerk met duizend snellaadstations.