Infrastructuur

Laatste update:

Shell bouwt aan netwerk waterstoftankstations

Shell gelooft in waterstofstations. (Foto: Shell)

In eerste instantie gaat het om vier Shell-stations; twee in Amsterdam, één in Den Haag en één in het Drentse Pesse. Uiterlijk 2020 moet er waterstof op deze locaties te krijgen zijn.

Shell begint met de aanleg van een netwerk van waterstoftankstations in ons land. Zo meldt het bedrijf vandaag. Begin 2020 moet er op vier Shell-stations waterstof te verkrijgen zijn. Het gaat om twee stations in de regio Amsterdam, één in Den Haag en één in Pesse in Drenthe.

Het concern zegt een actieve rol te willen spelen in de transitie van het energiesysteem. “Elektrische mobiliteit, zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch, is hier een voorbeeld van”, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “We werken al aan een netwerk van snellaadpunten en zijn nu ook betrokken bij de aanleg van een netwerk waterstofstations.”

Voordelen

Volgens Oliver Bishop, directeur waterstof bij Shell, heeft waterstof-elektrisch rijden diverse voordelen ten opzichte van de batterij variant. “Het bereik en het feit dat er binnen vijf minuten een volle tank waterstof kan worden getankt. Het enige restproduct van rijden op waterstof is waterdamp uit de uitlaat. Dit draagt direct significant bij aan een betere luchtkwaliteit. En als waterstof uit duurzame energiebronnen wordt geproduceerd, zoals wind- of zonne-energie, is het zelfs CO2-neutraal over de hele keten”, aldus Bishop.

De waterstofstations van Shell maken deel uit het van project H2Benelux, dat wordt medegefinancierd door de Connecting Europe Facility van de Europese Unie. “Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van 400 waterstofstations tegen eind 2023, waarvan 230 Shell-stations”, aldus Bishop.

Door de overname vorig jaar van Pitpoint is ook Total actief in alternatieve brandstoffen. Pitpoint houdt zich bezig met waterstof en elektrische oplaadpunten en heeft een netwerk van circa honderd aardgas/groengas-tankstations. Het bedrijf is aanwezig in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, België en Duitsland.

Shell bouwt aan netwerk waterstoftankstations | Fleet&Mobility

Shell bouwt aan netwerk waterstoftankstations

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Shell gelooft in waterstofstations. (Foto: Shell)

Shell begint met de aanleg van een netwerk van waterstoftankstations in ons land. Zo meldt het bedrijf vandaag. Begin 2020 moet er op vier Shell-stations waterstof te verkrijgen zijn. Het gaat om twee stations in de regio Amsterdam, één in Den Haag en één in Pesse in Drenthe.

Het concern zegt een actieve rol te willen spelen in de transitie van het energiesysteem. “Elektrische mobiliteit, zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch, is hier een voorbeeld van”, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “We werken al aan een netwerk van snellaadpunten en zijn nu ook betrokken bij de aanleg van een netwerk waterstofstations.”

Voordelen

Volgens Oliver Bishop, directeur waterstof bij Shell, heeft waterstof-elektrisch rijden diverse voordelen ten opzichte van de batterij variant. “Het bereik en het feit dat er binnen vijf minuten een volle tank waterstof kan worden getankt. Het enige restproduct van rijden op waterstof is waterdamp uit de uitlaat. Dit draagt direct significant bij aan een betere luchtkwaliteit. En als waterstof uit duurzame energiebronnen wordt geproduceerd, zoals wind- of zonne-energie, is het zelfs CO2-neutraal over de hele keten”, aldus Bishop.

De waterstofstations van Shell maken deel uit het van project H2Benelux, dat wordt medegefinancierd door de Connecting Europe Facility van de Europese Unie. “Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van 400 waterstofstations tegen eind 2023, waarvan 230 Shell-stations”, aldus Bishop.

Door de overname vorig jaar van Pitpoint is ook Total actief in alternatieve brandstoffen. Pitpoint houdt zich bezig met waterstof en elektrische oplaadpunten en heeft een netwerk van circa honderd aardgas/groengas-tankstations. Het bedrijf is aanwezig in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, België en Duitsland.