Praktijkcase

Raad van State: Wegrestaurant mag niet zomaar laadpaal plaatsen

De RvS volgt het oordeel van de rechtbank. (Foto: Shutterstock)

Snellaadbedrijf Fastned heeft van de Raad van State gelijk gekregen in een rechtszaak over de exclusieve verlening van vergunningen voor laadpalen aan wegrestaurants en benzinestations langs de snelweg.

Dat blijkt uit de uitspraak. De RvS bekrachtigd daarmee het oordeel van de rechtbank Noord-Holland

De zaak ging over een wegrestaurant dat toestemming kreeg voor zes laadpalen op de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost langs de A4 bij Schiphol. Fastned tekende beroep aan tegen de vergunning voor het plaatsen van laadpalen als aanvullende voorziening bij het Van der Valk-restaurant op de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost, waar ook al een laadstation van Fastned staat.

Door de plaatsing van de laadpalen van Van der Valk ontstond er concurrentie voor Fastned, dat in 2012 de gunning kreeg voor een laadstation. De RvS, de hoogste bestuursrechter van Nederland, oordeelt nu dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat vergunningen voor laadpalen als aanvullende voorziening niet exclusief mag reserveren voor benzinestations en wegrestaurants. “Ook andere partijen moeten de mogelijkheid krijgen een aanvraag daarvoor in te dienen die inhoudelijk wordt beoordeeld. Dat betekent dat de minister bij de beoordeling van de voorliggende aanvraag ook rekening moet houden met mogelijke aanvragen van andere gegadigden”, schrijft de RvS.

Fastned-ceo Michiel Langezaal stelt heel blij te zijn met de uitspraak. “De Raad van State heeft onze redenatie in deze zaak gevolgd. De uitspraak biedt een meer solide basis voor investeringen en creëert een gelijk en competitief speelveld waardoor de uitrol van laadinfrastructuur kan versnellen. Dat is goed voor de transitie naar elektrische mobiliteit.”

Raad van State: Wegrestaurant mag niet zomaar laadpaal plaatsen | Fleet&Mobility

Raad van State: Wegrestaurant mag niet zomaar laadpaal plaatsen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De RvS volgt het oordeel van de rechtbank. (Foto: Shutterstock)

Dat blijkt uit de uitspraak. De RvS bekrachtigd daarmee het oordeel van de rechtbank Noord-Holland

De zaak ging over een wegrestaurant dat toestemming kreeg voor zes laadpalen op de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost langs de A4 bij Schiphol. Fastned tekende beroep aan tegen de vergunning voor het plaatsen van laadpalen als aanvullende voorziening bij het Van der Valk-restaurant op de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost, waar ook al een laadstation van Fastned staat.

Door de plaatsing van de laadpalen van Van der Valk ontstond er concurrentie voor Fastned, dat in 2012 de gunning kreeg voor een laadstation. De RvS, de hoogste bestuursrechter van Nederland, oordeelt nu dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat vergunningen voor laadpalen als aanvullende voorziening niet exclusief mag reserveren voor benzinestations en wegrestaurants. “Ook andere partijen moeten de mogelijkheid krijgen een aanvraag daarvoor in te dienen die inhoudelijk wordt beoordeeld. Dat betekent dat de minister bij de beoordeling van de voorliggende aanvraag ook rekening moet houden met mogelijke aanvragen van andere gegadigden”, schrijft de RvS.

Fastned-ceo Michiel Langezaal stelt heel blij te zijn met de uitspraak. “De Raad van State heeft onze redenatie in deze zaak gevolgd. De uitspraak biedt een meer solide basis voor investeringen en creëert een gelijk en competitief speelveld waardoor de uitrol van laadinfrastructuur kan versnellen. Dat is goed voor de transitie naar elektrische mobiliteit.”