Auto en fiscus

CDA wil simpele kilometerheffing

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA heeft vandaag haar rapport over kilometerheffing overhandigd aan Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Hierin wordt gepleit voor een vlakke heffing per gereden kilometer.

In het plan worden de kilometers niet met een kastje geregistreerd, maar moeten automobilisten zelf jaarlijks hun kilometerstand doorgeven. De vaste autokosten (bpm en mrb) moeten worden afgebouwd. Verrekening via accijnzen stuit op te veel bezwaren, zo zouden mensen in grensregio`s dan gaan tanken in het buitenland.

Spitstarief
RAI Vereniging laat in een reactie weten positief te zijn over het plan. Wel pleit de vereniging voor het invoeren van spitstarieven om de fileproblematiek te verminderen. In het rapport wordt het initiatief hiervoor bij bedrijven neergelegd. Die moeten hun werknemers aansporen de spits te mijden met een mobiliteitsbudget of flexibele werktijden. 

Fraude
Ook vindt de RAI Vereniging dat het terugdraaien van kilometerstellers verboden moet worden. Dat is ook de kritiek van VVD-kamerlid Charlie Aptroot. Hij vindt het voorstel knoeiwerk. “De kilometerstanden zijn onbetrouwbaar en er wordt veel mee gerommeld.” Ook vraagt hij zich af wat er moet gebeuren als de auto tussentijds verkocht wordt. 

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
CDA wil simpele kilometerheffing | Fleet&Mobility

CDA wil simpele kilometerheffing

Redactie Redactie

In het plan worden de kilometers niet met een kastje geregistreerd, maar moeten automobilisten zelf jaarlijks hun kilometerstand doorgeven. De vaste autokosten (bpm en mrb) moeten worden afgebouwd. Verrekening via accijnzen stuit op te veel bezwaren, zo zouden mensen in grensregio`s dan gaan tanken in het buitenland.

Spitstarief
RAI Vereniging laat in een reactie weten positief te zijn over het plan. Wel pleit de vereniging voor het invoeren van spitstarieven om de fileproblematiek te verminderen. In het rapport wordt het initiatief hiervoor bij bedrijven neergelegd. Die moeten hun werknemers aansporen de spits te mijden met een mobiliteitsbudget of flexibele werktijden. 

Fraude
Ook vindt de RAI Vereniging dat het terugdraaien van kilometerstellers verboden moet worden. Dat is ook de kritiek van VVD-kamerlid Charlie Aptroot. Hij vindt het voorstel knoeiwerk. “De kilometerstanden zijn onbetrouwbaar en er wordt veel mee gerommeld.” Ook vraagt hij zich af wat er moet gebeuren als de auto tussentijds verkocht wordt.