Auto en fiscus

Laatste update:

`Forensentaks zorgt voor afname files`

De forensentaks die in het Lenteakkoord is vastgelegd, zou kunnen zorgen voor een afname van files met 10 à 15%. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekend, meldt de Volkskrant vandaag.

Het effect zal volgens het PBL niet direct merkbaar zijn, maar op termijn zullen mensen minder vaak en ver naar hun werk reizen omdat ze verhuizen of meer thuis zullen werken. Dit zorgt voor een “substantiële afname van voertuigverliesuren”, meldt het PBL in het nog vertrouwelijke rapport.

Kilometerheffing
Het PBL heeft ook andere maatregelen om files te verminderen doorberekend. Hieruit blijkt dat invoering van een kilometerheffing de filedruk nog verder zou doen afnemen dan de forensentaks. Een vlakke kilometerheffing van 7 cent per kilometer zorgt voor een fileafname van 30%. Invoering van alleen een spitsheffing van 11 cent per kilometer tijdens de spitsuren zou zorgen voor een afname van 35%. Beide heffingen gecombineerd zou de filedruk zelfs halveren.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
`Forensentaks zorgt voor afname files` | Fleet&Mobility

`Forensentaks zorgt voor afname files`

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het effect zal volgens het PBL niet direct merkbaar zijn, maar op termijn zullen mensen minder vaak en ver naar hun werk reizen omdat ze verhuizen of meer thuis zullen werken. Dit zorgt voor een “substantiële afname van voertuigverliesuren”, meldt het PBL in het nog vertrouwelijke rapport.

Kilometerheffing
Het PBL heeft ook andere maatregelen om files te verminderen doorberekend. Hieruit blijkt dat invoering van een kilometerheffing de filedruk nog verder zou doen afnemen dan de forensentaks. Een vlakke kilometerheffing van 7 cent per kilometer zorgt voor een fileafname van 30%. Invoering van alleen een spitsheffing van 11 cent per kilometer tijdens de spitsuren zou zorgen voor een afname van 35%. Beide heffingen gecombineerd zou de filedruk zelfs halveren.