Auto en fiscus

Laatste update:

Miljoenenclaim Bovag en Beta tegen de staat

Brancheverenigingen Bovag en Beta starten twee juridische procedures tegen de Nederlandse staat. Het gaat om een kort geding waarin de onrechtmatigheid van de accijnsverhoging op brandstoffen begin dit jaar ter discussie staat. En een bodemprocedure, die volgens Bovag jaren kan gaan duren, om alle schades terug te vorderen die pomphouders hebben geleden door de hoge accijnzen.

De verenigingen strijden al maanden tegen de accijnsverhogingen die er volgens hen voor hebben gezorgd dat in de grensstreek de literafzet met 30 tot 70 procent is afgenomen. 

In deze bodemprocedure gaat het niet alleen om een schadevergoeding voor gederfde afzet (en dus omzet) in de grensstreek, legt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens uit. “Ook gaan we de verminderde waarde van het vastgoed claimen.” Het is nog niet bekend om wat voor bedragen dat gaat. “Dat zijn we nu in kaart aan het brengen, maar het gaat niet om een paar tientjes.” En de risicotoeslagen die banken in rekening zijn gaan brengen worden meegeteld. “Banken zien tankstations inmiddels als risicogroep. We horen uit het veld dat het gaat om een rentetoeslag van 0,3 tot 0,5 procent. Dat zijn aanzienlijke bedragen.”

Laatste redmiddel
Beta schat in dat de claim wel eens richting de 80 miljoen euro kan oplopen. “Dat kan ik niet bevestigen, maar ook niet ontkennen.” Het is volgens Huyskens het laatste redmiddel van de verenigingen om de schades te verhalen. “Na het laatste debat van 26 juni heeft staatssecretaris Wiebes alle deuren dichtgegooid. De overheid kijkt alleen naar het geld dat er binnen komt en niet naar de situatie voor de pomphouders. We hebben geen andere keuze dan de Nederlandse Staat voor de rechter te slepen.”

Via een kort geding willen de verenigingen een oordeel over de onrechtmatigheid van de brandstofaccijnsverhogingen en een standaard compensatieregelingen door de staat aan ondernemers. “We verwachten voor het einde van dit jaar een eerste uitspraak.” Daartoe is een claimstichting opgericht, waarin Bovag-leden, Beta-leden en niet-leden zich verenigen.

Volgens Huyskens zijn er nog niet veel faillissementen gevallen in de tankstationbranche, maar zijn er wel al 2 tot 3 sluitingen in de grensstreek. “De ondernemers zitten vast aan een meerjarig contract met brandstofleveranciers. Daarom kunnen ze niet stoppen.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Miljoenenclaim Bovag en Beta tegen de staat | Fleet&Mobility

Miljoenenclaim Bovag en Beta tegen de staat

Redactie Redactie
• Laatste update:

De verenigingen strijden al maanden tegen de accijnsverhogingen die er volgens hen voor hebben gezorgd dat in de grensstreek de literafzet met 30 tot 70 procent is afgenomen. 

In deze bodemprocedure gaat het niet alleen om een schadevergoeding voor gederfde afzet (en dus omzet) in de grensstreek, legt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens uit. “Ook gaan we de verminderde waarde van het vastgoed claimen.” Het is nog niet bekend om wat voor bedragen dat gaat. “Dat zijn we nu in kaart aan het brengen, maar het gaat niet om een paar tientjes.” En de risicotoeslagen die banken in rekening zijn gaan brengen worden meegeteld. “Banken zien tankstations inmiddels als risicogroep. We horen uit het veld dat het gaat om een rentetoeslag van 0,3 tot 0,5 procent. Dat zijn aanzienlijke bedragen.”

Laatste redmiddel
Beta schat in dat de claim wel eens richting de 80 miljoen euro kan oplopen. “Dat kan ik niet bevestigen, maar ook niet ontkennen.” Het is volgens Huyskens het laatste redmiddel van de verenigingen om de schades te verhalen. “Na het laatste debat van 26 juni heeft staatssecretaris Wiebes alle deuren dichtgegooid. De overheid kijkt alleen naar het geld dat er binnen komt en niet naar de situatie voor de pomphouders. We hebben geen andere keuze dan de Nederlandse Staat voor de rechter te slepen.”

Via een kort geding willen de verenigingen een oordeel over de onrechtmatigheid van de brandstofaccijnsverhogingen en een standaard compensatieregelingen door de staat aan ondernemers. “We verwachten voor het einde van dit jaar een eerste uitspraak.” Daartoe is een claimstichting opgericht, waarin Bovag-leden, Beta-leden en niet-leden zich verenigen.

Volgens Huyskens zijn er nog niet veel faillissementen gevallen in de tankstationbranche, maar zijn er wel al 2 tot 3 sluitingen in de grensstreek. “De ondernemers zitten vast aan een meerjarig contract met brandstofleveranciers. Daarom kunnen ze niet stoppen.”