Leasing en verhuur

Laatste update:

VNA: Leasebranche heeft het zwaar

Leasemaatschappijen hebben moeite om de door hen nieuw aan te schaffen voertuigen te financieren. Daarnaast schrijven ze veel af op de verkoop  van ex-leaseauto`s. Dat stelt directeur Renate Hemerik van branche-organisatie VNA in een reactie, na het verzoek van Leaseplan Corporation om aanspraak te kunnen maken op het kredietgarantieplan voor Nederlandse banken.Over de aanvraag van Leaseplan ontstond in de Nederlandse media veel commotie, omdat het twijfels opriep over de financiële positie van het bedrijf. De VNA gaf daarom een verklaring om, zoals zij aangeeft, de ontwikkeling bij Leaseplan in perspectief te plaatsen. "De autoleasebranche heeft momenteel veel last van de slechte occasionmarkt, waardoor ex-lease-auto`s tegen lagere prijzen moeten worden verkocht dan in het leasecontract was ingeschat", stelt Hemerik. "Zij worden daarbij niet geholpen door de fiscale maatregelen die het Kabinet dit jaar en de komende jaren wil invoeren. Vooral door de af- en ombouw van de BPM dalen onder meer de nieuwprijzen snel, wat de restwaarde verder onder druk zet. Daarnaast hebben leasemaatschappijen moeite om de door hen nieuw aan te schaffen voertuigen te financieren. Krediet is moeilijk verkrijgbaar en erg duur, waardoor de kosten stijgen, hetgeen we terugzien in hogere leaseprijzen. We zien ook kansen. In een dalende conjunctuur is leasing een uitstekende oplossing voor bedrijven om kapitaal vrij te maken door hun wagenpark van de balans af te halen. In economisch slechtere tijden is leasing dus een aantrekkelijke propositie. De vraag is dan wel of het geld beschikbaar is om deze nieuwe auto`s te financieren. Leaseplan Corporation probeert met het beroep op de garantieregeling een uitweg uit deze spagaat te vinden. Een kredietgarantie die een aantal leasebedrijven, als onderdeel van een grote bank, in zekere zin al hebben."

Leasemaatschappijen GE Fleetservices en Athlon Carlease hebben aangegeven dat ze geen beroep doen op het kredietgarantieplan.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
VNA: Leasebranche heeft het zwaar | Fleet&Mobility

VNA: Leasebranche heeft het zwaar

Redactie Redactie
• Laatste update:

Leasemaatschappijen GE Fleetservices en Athlon Carlease hebben aangegeven dat ze geen beroep doen op het kredietgarantieplan.