Overig

Laatste update:

Fastned eist alleenrecht op laadpunten

Fastned heeft bezwaar aangetekend bij Rijkswaterstaat tegen de vergunningen voor laadpunten van tankstations. Fastned heeft op 201 locaties langs de snelweg een concessie voor de exploitatie van een snellaadpunt. Een aantal pomphouders die bij deze locaties gevestigd zijn, wil ook een laadpunt gaan exploiteren. Fastned is echter van mening dat zij met de concessie alleenrecht hebben op de laadpuntexploitatie op die locaties.

“Wij zien het als een vorm van piraterij”, zegt Fastned-woordvoerder Kyra Hartlief. “Wij mogen op de locaties van de pomphouders toch ook geen brandstof verkopen?” Fastned heeft in 2012 voor vijftien jaar de concessie gekregen voor het realiseren van snellaadstations op 201 van de in totaal 245 verzorgingsplaatsen langs Nederlandse snelwegen.

Geen exclusiviteit
De pomphouders, die hun krachten hebben gebundeld in de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR), hebben geen begrip voor het bezwaar dat Fastned heeft aangetekend. Volgens hen hebben de pomphouders begin vorig jaar al gezegd op hun concessie laadpalen te willen plaatsen.

“Technisch is het mogelijk op een verzorgingsplaats door drie concessiehouders laadpalen te plaatsen, namelijk door wegrestaurants, tankstations en laadstations”, zegt Gabriëlle Garcia van VPR. “Anders dan voor de verkoop van brandstof is de exploitatie van laadpunten niet exclusief. Zo hebben ook al een aantal wegrestaurants een laadpaal geplaatst.”

Fastned en de pomphouders lagen al eerder in de clinch. De tankstationhouders verloren een kort geding dat ze hadden aangespannen tegen het bedrijf over het recht laadpunten te plaatsen bij de tankstations.  

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Fastned eist alleenrecht op laadpunten | Fleet&Mobility

Fastned eist alleenrecht op laadpunten

Redactie Redactie
• Laatste update:

“Wij zien het als een vorm van piraterij”, zegt Fastned-woordvoerder Kyra Hartlief. “Wij mogen op de locaties van de pomphouders toch ook geen brandstof verkopen?” Fastned heeft in 2012 voor vijftien jaar de concessie gekregen voor het realiseren van snellaadstations op 201 van de in totaal 245 verzorgingsplaatsen langs Nederlandse snelwegen.

Geen exclusiviteit
De pomphouders, die hun krachten hebben gebundeld in de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR), hebben geen begrip voor het bezwaar dat Fastned heeft aangetekend. Volgens hen hebben de pomphouders begin vorig jaar al gezegd op hun concessie laadpalen te willen plaatsen.

“Technisch is het mogelijk op een verzorgingsplaats door drie concessiehouders laadpalen te plaatsen, namelijk door wegrestaurants, tankstations en laadstations”, zegt Gabriëlle Garcia van VPR. “Anders dan voor de verkoop van brandstof is de exploitatie van laadpunten niet exclusief. Zo hebben ook al een aantal wegrestaurants een laadpaal geplaatst.”

Fastned en de pomphouders lagen al eerder in de clinch. De tankstationhouders verloren een kort geding dat ze hadden aangespannen tegen het bedrijf over het recht laadpunten te plaatsen bij de tankstations.