Auto en fiscus

Laatste update:

Fiscus betaalt fijnstoftax terug

De Belastingdienst is in april gestart met het terugbetalen van de fijnstofdifferentiatie. Vorig jaar heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald dat de Nederlandse fijnstofheffing (ook wel bekend als roettax) in strijd is met de Europese wetgeving. Het Ministerie van Financiën heeft de Belastingdienst daarom vorige maand opdracht gegeven de heffing terug te betalen.

Kopers van een dieselauto die minder dan 5 mg/km fijnstof uitstoot, kregen korting op het BPM-bedrag. Zij krijgen daarom nu geen geld van de Belastingdienst, maar hoeven de ontvangen bonus ook niet terug te betalen.

Kopers van een dieselauto die 5 mg/km fijnstof uitstoot of meer, moesten een toeslag op het BPM-bedrag betalen. Deze toeslag ontvangen zij nu terug.

In het geval van een lease-auto wordt de toeslag terugbetaald aan degene die de BPM voor zijn rekening heeft genomen. Of dit de lessor (leasemaatschappij) of de lessee is, hangt af van het leasecontract. Om dit vast te stellen neemt de Belastingdienst contact op met de leasemaatschappijen.

Alle informatie over de teruggave van de fijnstoftax, bijvoorbeeld ook in het geval van een auto van de zaak, is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Fiscus betaalt fijnstoftax terug | Fleet&Mobility
Auto en fiscus

Laatste update:

Fiscus betaalt fijnstoftax terug

De Belastingdienst is in april gestart met het terugbetalen van de fijnstofdifferentiatie. Vorig jaar heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald dat de Nederlandse fijnstofheffing (ook wel bekend als roettax) in strijd is met de Europese wetgeving. Het Ministerie van Financiën heeft de Belastingdienst daarom vorige maand opdracht gegeven de heffing terug te betalen.

Kopers van een dieselauto die minder dan 5 mg/km fijnstof uitstoot, kregen korting op het BPM-bedrag. Zij krijgen daarom nu geen geld van de Belastingdienst, maar hoeven de ontvangen bonus ook niet terug te betalen.

Kopers van een dieselauto die 5 mg/km fijnstof uitstoot of meer, moesten een toeslag op het BPM-bedrag betalen. Deze toeslag ontvangen zij nu terug.

In het geval van een lease-auto wordt de toeslag terugbetaald aan degene die de BPM voor zijn rekening heeft genomen. Of dit de lessor (leasemaatschappij) of de lessee is, hangt af van het leasecontract. Om dit vast te stellen neemt de Belastingdienst contact op met de leasemaatschappijen.

Alle informatie over de teruggave van de fijnstoftax, bijvoorbeeld ook in het geval van een auto van de zaak, is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie